Stát chystá kontrolu sázejících, chce přimět zahraniční firmy platit daně

sázková kancelář

sázková kancelář Zdroj: Berger Petr/Euro

Stát chystá další pokus, jak přimět zahraniční společnosti provozující internetové sázkové a kasinové weby v češtině požádat o českou národní licenci a následně platit v Česku daně.

„Klíčovým bodem je otevření trhu pro zahraniční firmy. Potřebujeme monitorovací systém sázejících v Česku, což vychází i z doporučení Evropské komise,“ uvedl ředitel státního dozoru nad hrami a loteriemi na ministerstvu financí Karel Blaha. Obdobný systém se například používá ve Španělsku. Rezort proto chystá novelu loterijního zákona. Platit by měla od začátku roku 2016.

Cílem je ve stejný termín spustit také monitorovací systém. Kdo nebude zaregistrován, nebude moci přes internet sázet nebo hrát poker či ruletu. Stát tak bude mít kontrolu nad tím, kdo a co sází či hraje. Bude také vědět, kolik z toho utratí u firem s národní licencí, jako je Fortuna či Tipsport, které daně platí, a kolik u zahraničních, které licenci nemají a daně v Česku neplatí.

KPMG: Rozpočet tratí miliardu
Stát přichází kvůli sázení přes weby provozované v češtině zahraničními firmami o více než miliardu korun na daních. Tvrdí to studie KPMG, kterou si nechalo zpracovat ministerstvo financí a Český olympijský výbor (ČOV). Od 1. ledna přitom mohou sázkové firmy posílat přes ČOV až čtvrtinu z vyměřené loterijní daně na sport, takže sportovci – kteří po krachu staré Sazky přišli o miliardy korun – by získali až 250 milionů ročně. KPMG proto doporučuje český trh více otevřít, ale regulovat. Ministerstvo financí se tím chce řídit.

Zahraniční firmy jako bwin či bet-at-home dosud poukazovaly na to, že podmínky pro získání národní licence jsou příliš tvrdé.
Nelíbí se jim hlavně požadavek mít v Česku sídlo a kamenné pobočky. I kvůli tomu shodila Evropská komise zatím poslední pokus ministerstva financí o novelu loterijního zákona ze stolu.

Provozovat weby v jazyce dané země totiž umožňuje směrnice EU o volném pohybu služeb. Stát proto nemůže firmy za „nelegální“ činnost trestat. Snaží se alespoň zmírnit podmínky pro získání licence a přimět je státnímu rozpočtu přispívat.