Stát příští rok vyzbrojí ČOI 20 miliony navíc. Chce pružnější kontrolu

Česká obchodní inspekce (ilustrační foto, ČTK)

Česká obchodní inspekce (ilustrační foto, ČTK) Zdroj: CTK

Česká obchodní inspekce (ČOI) bude mít na svou činnost příští rok víc peněz. Po schválení státního rozpočtu to řekl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD). ČOI získala navíc 20 milionů korun, především na mobilní techniku do terénu.

Z 20 milionů, které navíc ČOI získá, mají jít peníze například na koupi kamer k pořizování skrytých záznamů na předváděcích akcích, na nákup mobilních telefonů s fotoaparátem s adekvátním rozlišením pro práci v terénu či pořízení technického vybavení pro kontrolu výrobků přímo v terénu.

Jde například o spektrometry pro měření obsahu chemických látek v hračkách. ČOI také žádala o peníze na vybudování vlastní laboratoře pro posuzování kvality pohonných hmot či zvýšení platů na úroveň srovnatelnou se soukromým sektorem.

„V návrhu rozpočtu na příští rok na činnost ČOI bylo 351,6 milionu korun, s 20 miliony navíc to tedy dělá 371,6 milionu korun,“ odpověděl na dotaz E15.cz mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu František Kotrba. ČOI za loňský rok uložila z 31 tisíc provedených kontrol pravomocně pokuty za 117 milionů korun.