Tabák do cigaret výrazně zdraží

balená cigareta

balená cigareta Zdroj: Profimedia.cz

Balení cigaret se kuřákům prodraží. Ministr financí Miroslav Kalousek chce co nejdříve předložit vládě ke schválení návrh na zvýšení spotřební daně na jemně řezaný tabák.

Spotřební daň na řezaný tabák se má podle ministerského návrhu zvýšit ze současných 1400 korun za kilogram na 1800 korun. Tabáková daň je součástí balíku změn v daňových a pojistných zákonech. Ministerstvo chce větším finančním zatížením snižovat schodky veřejných rozpočtů.

Tabák má zdražit hned dvakrát. Poprvé v lednu příštího roku daň vzroste na 1628 korun za kilogram a od roku 20014 bude již daňová zátěž celých 1800 korun. V první etapě tak má tabák zdražit o 16 procent. Což balení tabáku o dvaceti gramech prodraží o více než pět korun a od roku 2014 si kuřáci připlatí dalších pět korun.

Od zvyšování spotřební daně si ministerstvo slibuje zhruba 100 milionů korun do rozpočtu navíc. Na druhé straně stojí varování, že cigarety si balí zejména lidé z chudších vrstev a kvůli zdražení tak hrozí růst černého trhu s cigaretami. Z pašovaných cigaret ovšem stát nezíská daň žádnou.