Tržby Pivovarů Lobkowicz za devět měsíců vzrostly, i přes špatné počasí

Pivo Lobkowicz

Pivo Lobkowicz Zdroj: CC BY 3.0: Viktor Fiala; Wikimedia Commons

Pivovary Lobkowicz Group (PLG), čtvrtá největší pivovarnická společnost na českém trhu, za prvních devět měsíců letošního roku zvýšily konsolidované tržby na více než 923 milionů korun, což je meziroční nárůst o dvě procenta. Celkové tržby z prodeje piva také vzrostly, ale v červenci a srpnu se na spotřebě piva podepsalo špatné počasí. Na hospodářském růstu se podepisují nejen zlepšující se prodeje, ale i vyšší cena za prodaný hektolitr.

„Přestože naše prodeje byly ovlivněny nepříznivým počasím v červenci a srpnu, podařilo se nám zvýšit objemy produkce i cenu na prodaný hektolitr. Věřím, že v porovnání s celkovým trhem piva v České republice jsme hospodařili lépe a naše celkové tržby z prodeje piva vzrostly o tři procenta na 860 milionů korun,“ řekl Zdeněk Radil, generální ředitel a předseda představenstva.

Špatné letní počasí podle společnosti negativně ovlivnilo spotřebu. Někteří konkurenti snižovali své ceny, což Lobkowicz neudělal a místo toho nabídl nové výrobky a více se věnoval propagaci.

Prodej v zahraničí stoupl o téměř 10 procent

Dařilo se i prodeji piva na exportních trzích, kde za prvních devět měsíců letošního roku bylo dosaženo meziročního nárůstu tržeb o 9,6 procenta.

Všechny pivovary zaznamenaly nárůst vývozu, přičemž největší nárůsty byly zaznamenány v Itálii, Rusku, Španělsku, Slovensku a částečně také v Číně, Anglii a Polsku. Vzrostl jak prodej klíčovým zákazníkům, zde především díky prodejům společnosti Lidl např. na Slovensko, či do Bulharska, tak i prodej u neklíčových zákazníků.

Sedm pivovarů Lobkowicz
Pivovary Lobkowicz Group, a.s. (PLG) je čtvrtou největší pivovarnickou společností na českém trhu a sestává ze sedmi regionálních pivovarů - Protivín, Uherský Brod, Jihlava, Rychtář, Klášter, Vysoký Chlumec a Černá Hora
Nadpoloviční většinu akcií skupiny vlastní prostřednictvím firmy Palace Capital podnikatel Martin Burda. Zhruba čtvrtinovým vlastníkem je přes firmu Go solar finančník Gregorz Hóta. Přibližně pětinu akcií získali v rámci emise noví investoři. Předseda představenstva Zdeněk Radil má tři procenta, podnikatelka Eva Kropová jednu setinu procenta akcií.

Vývoj akcií PLGLobkowicz,Lobkowicz, | bcpp.cz