V EU se mohou prodávat už jen "samohasící" cigarety

cigarety, tabák

cigarety, tabák

Všechny cigarety prodávané v Evropské unii musí být od 17. listopadu "samohasící", tedy automaticky zhasnout po chvíli, kdy je kuřák přestane kouřit. Cílem tohoto opatření je snížit rizika vzniku požárů. Jak řekl Vratislav Janda z české pobočky předního cigaretového koncernu British American Tobacco (BAT), přechod na "samohasící" cigarety by neměl zvýšit jejich cenu na trhu.

Zapomenuté hořící cigarety jsou podle Bruselu jednou z hlavních příčin požárů, které mají smrtelné následky. Komise rovněž připomněla údaje, podle nichž lze snížit počet takovýchto úmrtí až o 40 procent, pokud se zavedou „samohasící“ cigarety.

Podobná opatření už byla zavedena v různých zemích, například v Kanadě či ve Spojených státech. „Zcela bezpečné cigarety neexistují a samozřejmě nejbezpečnější je vůbec nekouřit!“ podotkl eurokomisař John Dalli.

„Nicméně pokud už člověk kouří, pak nové normy, které brzy v plném rozsahu vstoupí v platnost, budou vyžadovat, aby tabákové společnosti vyráběly pouze cigarety se sníženou náchylností ke vznícení, a mohou tak ochránit stovky občanů před nebezpečím požáru,“ dodal Dalli. Na to, zda jsou opatření dodržována, budou v zemích EU dohlížet vnitrostátní úřady.

„My to určitě nehodláme do cen promítat. Nikde jsem nezaslechl ani žádnou zprávu o tom, že by to měla udělat nějaká z konkurenčních firem,“ uvedl Janda. BAT, podobně jako ostatní tabákové společnosti, prý již od léta prodává pouze „samohasící“ cigarety, tak aby stihla splnit požadavek EU. Bezpečnostní úprava cigarety podle Jandy neovlivňuje chuť ani zdravotní dopady tabákových výrobků na kuřáky.

Komise dnes také poukázala na údaje z let 2003 až 2008, podle nichž cigarety způsobí v EU každoročně více než 30.000 požárů. Při nichž přijde o život kolem 1000 lidí. Dalších několik tisíce se kvůli nim zraní.