Většina eshopů se stříbrem podle ČOI podváděla

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: E15

Kontroloři České obchodní inspekce (ČOI) prověřovali eshopy se stříbrem, v pořádku prošel pouze jeden. Nedostatky zjistila inspekce u 16 ze 17 kontrolovaných internetových obchodů. Pro možné porušení puncovního zákona předali Puncovnímu úřadu 12 případů.

„Prodávající nejčastěji porušovali zákaz užití klamavých obchodních praktik tím, že poskytovali nepravdivé nebo neúplné informace o nabízených výrobcích, neinformovali kupující o reklamačních podmínkách nebo o právu na odstoupení od kupní smlouvy,“ uvedl mluvčí inspekce Denis Gaidoš.

ČOI vytipované internetové obchody kontrolovala v září a první polovině října, zaměřila se na prodejce kteří deklarovali prodej výrobků ze stříbra o ryzosti vyšší než 800/1000.

„Nezveřejnění českých puncovních značek na stránkách internetových obchodů a porušení povinnosti prodávajícího vydat při prodeji výrobku z drahého kovu doklad o koupi s uvedením druhu, ceny, hmotnosti a ryzosti prodaného šperku bylo posouzeno jako možné porušení puncovního zákona, které bylo zjištěno u 12 kontrol,“ dodal Gaidoš.