Zadlužená Popron Média míří k úpadku

Peter Schier

Peter Schier Zdroj: E15 Anna Vackova

Po krachu firmy distribuující hudební a filmové nosiče Davay s více než dvousetmilionovými tržbami v lednu 2010 se do existenčních potíží dostal další významný hráč na trhu. Společnost Popron Média podnikatele Petera Schiera a jeho syna se dostala do takové platební neschopnosti a předlužení, že sama požádala soud o zahájení insolvenčního řízení a prohlášení úpadku. Soud jí, co se týče zahájení insolvenčního řízení, vyhověl.

Důvodem vyhovění je i skutečnost, že firma podle tvrzení majitelů eviduje celkem 440 věřitelů, jejichž souhrnná výše pohledávek činí 144,3 milionu korun.

„Vůči 399 z nich evidujeme závazky po dobu delší 30 dnů po lhůtě splatnosti a tyto závazky není firma objektivně schopna plnit,“ uvedl Schier starší. Zda projde firma reorganizací a tedy záchranou třeba i za cenu prodeje jinému majiteli, anebo skončí v konkurzu a svůj podnik definitivně zavře, o tom v následujících dnech a týdnech rozhodnou věřitelé a soud.

Firma kromě distribuce provozovala na přelomu tisíciletí vlastní obchod Popron. cz a distribuovala i produkci tuzemských hudebních vydavatelství. Po úspěšných letech 2002 až 2008 ale nastal obrat, zejména u zásilkové služby.

firma podle tvrzení majitelů eviduje celkem 440 věřitelů, jejichž souhrnná výše pohledávek činí 144,3 milionu korun

Jedním z hlavních důvodů byl nástup ekonomické krize v roce 2008, která mnohé zákazníky přiměla šetřit. Další část spotřebitelů přešla k internetovým e-shopům, jež zažívaly boom na úkor katalogového prodeje. Třetím důvodem pak byly stále klesající celkové prodeje hudby a filmů, které byly v období do loňského roku hlavní oblastí nabídky firmy.

Firma se snažila na situaci na trhu zareagovat. Posílila proto vlastní internetový obchod a od začátku roku 2011 začala budovat síť výdejních míst. Stálý propad tržeb ale nezastavila a od roku 2010 každoročně prohlubovala ztrátu. Situace se začala zhoršovat na podzim loňského roku. „Prodeje v říjnu 2013 klesly meziročně o padesát procent, což velmi negativně ovlivnilo i další průběh v listopadu a prosinci. Tržby ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku tak byly o 51 milionů korun nižší než v roce 2012,“ uvedl Schier.

popronpopron|E15