Zisk Stock Spirits v pololetí kvůli Polsku klesl o 23 procent

likérka Stock

likérka Stock Zdroj: ctk

Výrobci nápojů Stock Spirits Group klesl v pololetí provozní zisk bez mimořádných nákladů o 23 procent na 23,2 milionu eur (644,2 milionu korun). Důvodem byl pokles příjmů po zvýšení spotřebních daní v Polsku. Stock Spirits je největším producentem vodky v Polsku a v České republice, kde vlastní firmu Stock Plzeň-Božkov.

Příjmy se snížily o deset procent na 137,7 milionu eur (3,8 miliardy korun). Polsko má na celkových tržbách firmy podíl více než 60 procent. V zemi se však prudce snížila spotřeba, protože vláda zvýšila v lednu spotřební daň na tvrdý alkohol o 15 procent, napsala agentura Reuters.

Skupina Stock Spirits je největším výrobcem značkových alkoholických nápojů ve střední a východní Evropě a největším producentem vodky v Polsku a České republice. Byla založena v roce 2008 s podporou investiční skupiny Oaktree Capital Management. Vlastní celkem 25 značek, mezi jinými Fernet Stock, Stock 84, Keglevich, Wódka Žolondkowa Gorzka, Orzel, Limoncè anebo GranGala. Firma je zároveň distributorem široké škály značek jiných producentů.

V České republice Stock vévodí všem čtyřem rozhodujícím segmentům na trhu, a to hořkým a bylinným lihovinám, tuzemákům a rumům, vodkám i likérům (řada Božkov). Silnou pozici má i na Slovensku, kde je druhou nejsilnější firmou v oboru.