Axel Springer zhoršil výhled kvůli brexitu a teroristickým útokům

Berlínská pasáž Axel Springer

Berlínská pasáž Axel Springer Zdroj: Cherubino, Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Německý mediální gigant Axel Springer očekává zhoršení celoročních tržeb. Vyhlídky podle firmy zastínily nedávné teroristické útoky v Evropě a červnové referendum, ve kterém se Britové vyslovili pro odchod své země z Evropské unie a které vedlo k prudkému poklesu kurzu libry.

Společnost Axel Springer nyní předpokládá, že tržby zůstanou v letošním roce zhruba na loňské úrovni, zatímco dříve počítala s mírným růstem. Finanční ředitel Julian Deutz označil za hlavní příčinu změny výhledu pokles kurzu libry, který snižuje hodnotu příjmů podniku v Británii. Podle generálního ředitele Mathiase Döpfnera však revize výhledu odráží „celkový politický, bezpečnostní a ekonomický vývoj v posledních několika měsících“, píše list Financial Times.

Döpfner uvedl, že teroristické útoky v Německu, neúspěšný pokus o vojenský převrat v Turecku a rozhodnutí Británie opustit EU neposkytují velký prostor k optimismu. „Brexit v tom hraje důležitou roli,“ dodal. Axel Springer vytváří zhruba 12 procent svých tržeb v Británii.

Společnost Axel Springer dnes oznámila, že její provozní zisk bez zahrnutí mimořádných položek zůstal ve druhém čtvrtletí v meziročním srovnání beze změny na 147 milionech eur (čtyři miliardy korun). Tržby vydavatele nejčtenějšího německého listu Bild stouply o necelé procento na 802 milionů eur.