Babišův Agrofert bude řídit Zbyněk Průša

Předsedou představenstva společnosti Agrofert Andreje Babiše by se v případě Babišova vstupu do vlády stal Zbyněk Průša šéf valašskomeziříčské chemičky DEZA patřící do skupiny Agrofert. Informaci, kterou dnes uvedl na svém facebookovém profilu časopis Forebes, potvrdil Babiš ČTK. Babišem vedené hnutí ANO jedná s ČSSD a KDU-ČSL o podobě možné vlády a jejího programu. Babiš by se chtěl stát vicepremiérem pro ekonomiku.

Předsedou představenstva společnosti Agrofert Andreje Babiše by se v případě Babišova vstupu do vlády stal Zbyněk Průša šéf valašskomeziříčské chemičky DEZA patřící do skupiny Agrofert. Informaci, kterou dnes uvedl na svém facebookovém profilu časopis Forebes, potvrdil Babiš ČTK. Babišem vedené hnutí ANO jedná s ČSSD a KDU-ČSL o podobě možné vlády a jejího programu. Babiš by se chtěl stát vicepremiérem pro ekonomiku. Zdroj: ctk

Novým předsedou představenstva společnosti Agrofert je Zbyněk Průša (60). Dlouholetý šéf valašskomeziříčské chemičky DEZA nahradí v čele Agrofertu jejího majitele a předsedu hnutí ANO Andreje Babiše. ČTK o tom informoval mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka.

Andrej Babiš, který se má příští středu stát vicepremiérem a ministrem financí, v pondělí oznámil, že v čele své firmy končí. Hodlá zůstat jen v Nadaci Agrofert, která se věnuje charitě. Zbyňka Průšu za svého nástupce Babiš zmínil již v listopadu.

„Mé jméno musí zmizet ze všemožných rejstříků, zbavuji se podpisových práv, členství v představenstvech a dozorčích radách. Chci zůstat jen v dozorčí radě Nadace Agrofert, která přispívá na charitativní projekty, což mi snad už nikdo jako střet zájmů vyčítat nebude,“ uvedl na vysvětlenou Babiš.

Podle obchodního rejstříku je Babiš v orgánech sedmi firem a Nadace Agrofert. Mimo jiné jako šéf představenstva Agrofertu a společností Kostelecké maso uzeniny, Profrost či AGF Media. Agrofert Holding ale zastřešuje celkem přes 200 subjektů a řadí se k největším firmám v ČR. Jeho jediným majitelem Babiš zůstává. Kvůli tomu bude podle politických konkurentů jako ministr financí stále ve středu zájmů.

Agrofert
Agrofert je dle svého tvrzení jedničkou zemědělsko-potravinářského sektoru v Česku a dvojkou v chemickém průmyslu. Ve více než 200 dceřiných firem dává práci zhruba 27 tisícům lidí a patří tak k největším zaměstnavatelům v zemi. Agrofert vedle Česka působí také v Německu, na Slovensku či v Maďarsku.