Česko uspělo v miliardovém „krevním“ sporu s Diag Human i ve Francii

krevní plazma

krevní plazma Zdroj: Rasch Jan/Euro

Francouzský nejvyšší soud definitivně rozhodl ve prospěch České republiky v jejím dlouholetém sporu s firmou Diag Human, která požadovala mnohamiliardové odškodnění za překažený obchod s krevní plazmou. Společnost má naopak českému státu ještě uhradit soudní výlohy.

Soud souhlasil s právním názorem Prahy, že Diag Human nemůže na České republice v exekuci vymáhat více než osm miliard korun, jež byly firmě přiznány v arbitráži z roku 2008, protože daný rozhodčí nález není pravomocný. Proti nálezu se Česko odvolalo.

Diag Human ale na základě arbitráže zahajoval v cizině proti ČR exekuční řízení, což české straně způsobovalo komplikace například v podobě zadržování uměleckých děl zapůjčených do zahraničí.

Ministerstvo zdravotnictví, které v prohlášení uvedlo, že Česká republika zaznamenala ve Francii ve sporu s Diag Human „definitivní vítězství“, sdělilo, že se francouzský Nejvyšší soud (Cour de cassation) ztotožnil s rozhodnutím soudu nižší instance z roku 2012 a tedy i s výrokem rakouského Nejvyššího soudu z roku 2008.

„Francie se tak stala po Rakousku a Švýcarsku již třetí jurisdikcí, kde Česká republika dosáhla ve sporu s Diag Human SE úplného a definitivního vítězství,“ uvedlo ministerstvo.

Z Diagu si v Ostravě nepolepší