Déčko a art: nové kanály ČT odstartují na konci srpna

Logo ČT Déčko

Logo ČT Déčko

Česká televize spustí na konci srpna spolu s novým dětským kanálem Déčko i nový kulturní kanál nazvaný ČT art. Vysílat bude večer na frekvenci Déčka. Mezi šestou a dvacátou hodinou poběží program dětského kanálu ČT:D, po osmé hodině večer dostane prostor kulturní kanál ČT art.

Déčko má propojovat zábavu, poznání a výchovu. Bude nabízet kombinaci vlastní a převzaté tvorby a nebude vysílat klasickou spotovou reklamu.

Nový kanál začne vysílat 31. srpna. Logo kanálu má tvar emotikonu :D symbolizujícího smích. Déčko bude multižánrovým kanálem pro děti ve věku od čtyř do 12 let, bude mít přibližně pětinový podíl vlastní tvorby.

„Vzdělávání chceme do programu dostat zábavnou formou. Chceme dělat televizi pro děti, nikoli o dětech či o škole,“ uvedl výkonný ředitel ČT:D Petr Koliha. Cílem dětského kanálu bude podle něj i nabídnout dětem i jejich rodičům alternativu k současným komerčním stanicím pro děti a mládež.

Programové schéma Déčka obsahuje bloky zábavného vzdělávání, zábavné pořady jako Kouzelná školka či Studio kamarád, dále dokumenty, dětské filmy a pohádky, sport a animované večerníčky. Ranní program začne Raníčkem, což je obdoba Večerníčku. Novinkou je dětské zpravodajství, včetně sportu a počasí. „Budeme spolupracovat s dětskými školními televizemi, hledáme také nové tváře,“ dodal Koliha.

ČT art: každý den jiný žánr

Po 20. hodině začne na frekvenci Déčka vysílat kulturní kanál ČT art, který nabídne pravidelná programová okna věnovaná kultuře a umění. Do budoucna chce mít televize podle ředitele ČT Petra Dvořáka dva tematické samostatné kanály.

Logo ČT artLogo ČT art

„Samostatný kanál o kultuře přináší komfort především divákům, kteří budou moci vždy v pravidelných časech sledovat vysílání, které je zajímá. Z pohledu zpracování nabízí tvůrčí prostor. Jednotlivé pořady bude moci řadit do kontextu, aby na sebe tematicky navazovaly a doplňovaly se. Zároveň poskytne prostor řadě dnes okrajovějších témat a iniciativ,“ uvedl výkonný ředitel ČT art Tomáš Motl.

Vysílání kanálu zahájí každý den ucelená zpravodajská relace o kultuře. Zpravodajství doplní publicistická a diskuzní talkshow věnovaná kulturním tématům. Na zpravodajský pořad naváží každý den jiné tematické programové bloky.

V pondělí získá hlavní vysílací čas divadlo v programovém okně s názvem Z první řady, například čtvrtek bude patřit českému dokumentu a literatuře, pátek magazínu o filmu a novému průvodci kulturním Českem, Evropou a světem s názvem Kulturní bedekr. Neděle bude patřit světovému artovému filmu v původním znění a klasické hudbě.