Exnáměstek ministerstva průmyslu Hüner přichází do Tykačova Czech Coalu

Tomáš Hüner

Tomáš Hüner Zdroj: E15 Anna Vackova

Bývalý náměstek ministra průmyslu a obchodu pro energetiku Tomáš Hüner je od 6. května předsedou dozorčí rady společnosti Vršanská uhlená, která patří skupině Czech Coal Pavla Tykače. Informaci potvrdil E15.cz mluvčí skupiny David Vidomus. „Jsme přesvědčeni, že odborné zázemí a dlouholeté manažerské zkušenosti Tomáše Hünera pomohou upevnit skupině Czech Coal postavení mezi předními hráči na českém energetickém trhu,“ dodává Vidomus.

„Můj hlavní byznys byl výroba a přenos elektrické energie, takže mi chvíli potrvá, než se rozkoukám v těžebním byznysu. Následně budeme s vlastníkem komunikovat co dál,“ řekl E15.cz Hüner. Hovoří se o funkci předsedy představenstva.

Hüner má podle svých slov dva základní úkoly, a to zviditelnit skupinu v oblasti podnikání a jejích cílů. Nyní je Czech Coal totiž vidět zejména ve spojení se svým vlastníkem – finančníkem Pavlem Tykačem. „Ta druhá věc je podívat se do skupiny, jak je řízená. Podívat se na strukturu společnosti a možná i navrhnout nějaké organizační změny,“ řekl Hüner.

Hüner dosud působil jako šéf dozorčí rady státního Operátora trhu s energiemi (OTE). Předtím byl od roku 2006 náměstkem ministra průmyslu a obchodu, kam si ho z pozice country managera ČEZu v Bulharsku vytáhl tehdejší ministr Martin Říman. V ČEZu byl také členem dozorčí rady.

Hüner, který je uznávaným expertem na energetiku, v minulosti opakovaně vystupoval jako zastánce teplárenství, které bude potřebovat hnědé uhlí za těžebními limity. Vršanské uhelné se limity netýkají, protože těžbu v jejím lomu Vršany nejsou limity omezeny. Naopak na jejich prolomení je závislý lom ČSA společnosti Severní energetická, v níž má Tykač podíl 40 procent.