Google spustil vlastní srovnávač cen zboží z e-shopů

Google

Google Zdroj: Google CZ

Český Google dnes spustil další do češtiny lokalizovanou vyhledávací službu Nákupy Google. Služba na adrese google.cz/nakupy nabízí důležité informace o dotazovaném zboží, a navíc také srovnává ceny. Nákupy Google zpočátku nabídnou srovnávání cen zejména z oblasti elektroniky. Česká republika je čtrnáctou zemí na světě, v níž je tato služba zpřístupněna.

Služba Nákupy Google uživatelům pomáhá s hledáním informací o produktech, cenách i konkrétních prodejcích, u nichž je možné zboží zakoupit. Uživatelé tak na jednom místě dostanou přehledné srovnání včetně popisů výrobků. Pro hledání informací o výrobcích a cenách stačí zadat přímý odkaz google.cz/nakupy nebo po zadání dotazu na zboží ve Vyhledávači Google (google.cz) své hledání upřesnit kliknutím na záložku „Nákupy“ v levém postranním panelu.

Nákupy Google nejsou prodejním kanálem, ale pouze zdrojem či zprostředkovatelem informací. Ve srovnání s funkcí Nakupování, jež byla uživatelům ve vyhledávači dostupná doposud, Nákupy Google obsahují i přímé informace od partnerských obchodníků, které jsou mnohem detailnější a nabízejí i recenze. Zároveň je možné nově využít službu „Doprava zdarma“ nebo možnost vyfiltrovat pouze „Nové zboží“.

Samotný nákup probíhá na portálech obchodníků, kteří informace do databáze sami poskytují, protože jim na webové stránky přivádí další zákazníky. Obchodníci mohou do služby vstoupit jednoduše a zcela zdarma, pro předání informací stačí využít „Merchant Center“ google.cz/merchants (Centrum pro obchodníky). Mezi první české partnery se zařadili například Alza.cz, Kasa.cz, Mall.cz nebo 123shop.cz. Kromě elektroniky jsou ve službě dostupné informace o dalších kategoriích zboží jako hračky, šperky, parfémy, hodinky, knihy, oblečení nebo nábytek.