Haščák potvrdil zájem Penty o největší slovenský deník. Novináři se bouří

Finanční skupina Penta Investments potvrdila, že chce koupit poloviční podíl v největším slovenském deníku SME. Poté, co před pár týdny převzala vydavatelství 7 Plus a Trend, by po uzavření obchodu získala na Slovensku nebývalý tržní podíl. Mezi novináři to vyvolává obavy.

Zájem koupit polovinu společnosti Petit Press od současného majitele RBVG potvrdil vůbec poprvé v rozhovoru pro blog nezávislého novináře Toma Nicholsona partner Penty Jaroslav Haščák.

„Soukromé rozhovory pana Haščáka nebudu nijak komentovat. Budeme se vyjadřovat pouze k dokončeným transakcím tak, jak to děláme i při jiných obchodech,“ reaguje mluvčí skupiny Martin Danko.

Velké mediální akvizice

Penta už v létě zahájila velké nákupy médií. Nejčtenější slovenský týdeník Plus 7 Dní s 11procentím podílem, třetí nejčtenější deník Plus Jeden Deň s 6,5procentním podílem na tamním trhu, nebo prestižní ekonomický týdeník Trend. To je jen část toho, co dosud investiční skupina při mediální akvizici zabrala.

Kdyby k tomu přidala i tituly Petit Press, mezi něž patří SME se 40 tisíci výtisky denně, portál sme.sk, Korzár, Új Szó nebo regionálními týdeníky a bezplatné noviny, svou pozici by výrazně posílila. Nejen kvůli známým titulům a tomu, že Petit Press vlastní tiskárnu. Klíčový by byl výrazný vliv na veřejné mínění. Deník SME má totiž pověst jediného nezávislého tištěného média na Slovensku.

Výpovědi redaktorů

„Korporátní žraloci J&T jsou již desetiletí vlastníky druhé nejsledovanější televizní stanice JOJ. Temperamentní fotbalový sponzor Ivan Kmotrík zase ovládá zpravodajský kanál TA3 a dominuje i sektoru mediální tisku a distribuce. Bývalého agenta komunistické tajné služby Juraje Širokého spojují s deníkem Pravda již od devadesátých let. Nejbohatší Slovák Andrej Babiš, který vstoupil do české politiky jako ministr financí, nyní vlastní Hospodárské noviny,“ varuje Tom Nicholson na svém blogu.

Nicholson ve svém článku řešil skupinu redaktorů, která by v případě koupi Petit Press Pentou z vydavatelství odešla. „Jsem přesvědčen, že se dokážeme vyhnout takovému scénáři v SME, pokud se nakonec tato koupě uskuteční,“ odpověděl mu partner Penty Jaroslav Haščák.

Více zájmů

Novináři ze SME by obchod s Pentou nesli těžko a vícero z nich říká, že by v momentě podali výpovědi. Právě s Pentou se deník soudil kvůli kauze Gorila. Finanční skupina bránila vydat knižní verzi tajného spisu, který vypovídá o korupčních skandálech. Penta v Gorile hraje jednu z hlavních rolí.

Finanční skupina by navíc podle mnohých poškodila jméno SME, které je do značné míry protivládní. Spojení s Pentou by podle odborníků budilo dojem, že Penta plánuje přes média zvýšit vliv na politické dění. Investory to však nezajímá. Obchod je podle představitelů médií na spadnutí a co víc, Jaroslav Haščák mluví o dalších investičních záměrech. Mezi posledními adepty na prodej je prý tisková agentura SITA.