IKEM má nového šéfa - Aleše Hermana

IKEM

IKEM

Novým šéfem pražského Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) bude kardiolog a bývalý dlouholetý šéf vědecké rady České lékařské komory Aleš Herman. Dostal většinu hlasů výběrové komise, uvedla na svém webu Česká televize. V čele špičkového medicínského centra nahradí Herman Jana Malého. Herman porazil v konkurzu nejen Malého, ale třeba i známého kardiochirurga Jana Pirka.

Výběrové řízení vyhlásil ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) s tím, že chce personálně stabilizovat IKEM a získat pro něj novou legitimitu. Přihlášky se podávaly do 15. srpna. Malého ale tehdy rozhodnutí ministerstva překvapilo. K jeho práci podle něj resort nikdy neměl žádné výhrady. Podle zákulisních informací ale delší dobu komunikace mezi ministrem a Malým vázla.

Média označila za problematickou například čtyřletou zakázku na nákup speciálního zdravotnického materiálu. IKEM se dostal na přední stránky novin také kvůli nejasnostem kolem mnohamilionových majetků svých manažerů. Psalo se o něm i v souvislosti s údajným plagiátem vědecké práce dvou jeho pracovníků, z opisování byl nařčen uchazeč o místo šéfa transplantační chirurgie Jiří Froněk. Ředitel ho jmenoval poté, co nařčení vyvrátila komise Univerzity Palackého v Olomouci.

Minulý měsíc zahájila protikorupční policie trestní řízení v kauze předražených zakázek na nákup hybridního operačního sálu a na jeho stavební úpravy v IKEM. Podle vyšetřovatelů mohla IKEM vzniknout škoda minimálně deset milionů korun.