Klíčová firma slovenského éteru je na prodej. Zájem mají Češi

vysílač

vysílač Zdroj: radiokomunikace.cz

České Radiokomunikace jednají o koupi přední slovenské vysílací společnosti Towercom. Představitelé firmy informaci nepotvrdili, ale zdroje zevnitř společnosti mluví o jednáních, které se údajně blíží dohodě. Radiokomunikace se pomocí této akvizice chtějí dostat ze ztrát způsobených investiční nečinností.

„České Radiokomunikace v poslední době nedělaly významné nákupy firem. Pokud je tedy ve hře dobrá cena za Towercom a management identifikoval dostatečný synergický přínos, pak není důvod o tom pochybovat,“ hodnotí možný obchod Tomáš Menčík, analytik Cyrrus.

Informace o jednáních ani jedna ze společností nepotvrdila, ale ani nevyvrátila. „Společnost Towercom se nebude k těmto otázkám vyjadřovat,“ píše v odpovědi na dotazy E15.cz mluvčí firmy Michal Šuran. Na další otázky ohledně zájmu firmu prodat neodpověděl.

Podobně reagovala taky česká strana. „Omlouvám se, ale uvedené informace nemohu v dané chvíli nijak komentovat,“ říká mluvčí Českých Radiokomunikací Petra Miterová. Česká společnost se o slovenské telekomunikace zajímala již v roce 2008. Tehdy ale obchod neuzavřely.

Firma za 5,5 miliardy

Podle odborníků by současná transakce dávala logiku. České Radiokomunikace by rádi ovládly společnost s klíčovým podílem na slovenském trhu. Towercom se zabývá pozemním vysíláním, přičemž ve transmisi televizního a radiového signálu drží největší podíl na trhu. Obrat Towercomu činil v loňském roce více než 53 milionů eur, což je přibližně 13,7 miliardy korun. Hodnota společnosti se odhaduje na 5,5 miliardy korun.

Vlastnické struktury Towercomu jsou ovšem neznámé. Navzdory tomu, že společnost ovládá většinu slovenského trhu a její manažeři figurují v orgánech Rady pro vysílání, v obchodním rejstříku je jako majitel uvedena jenom londýnská společnost Hampden Investments. Ta je využívaná jako „schránková společnost“ několika aktivit slovenských finančních skupin, zejména J&T. Představitelé firmy o majitelích nikdy nemluví.

Obchod bez komentáře

Towercom mlčel i při prodeji své dceřiné firmy Skylink, která je největší slovenskou satelitní platformou. V roce 2011 koupila Skylink od Towercomu lucemburská skupina M77. Towercom se k prodeji nikdy nevyjádřil.

České Radiokomunikace ovládá od roku 2010 australská společnost Macquarie Infrastructure and Real Assets Europe. Ta je koupila od fondu Mid Europa Partners. Společnost je největším českým poskytovatelem vysílacích služeb.