Mají se koncesionářské poplatky danit? U soudu EU se hraje o stamiliony

Budova Českého rozhlasu

Budova Českého rozhlasu Zdroj: CTK

Soudní dvůr Evropské unie se zabývá dlouholetým sporem mezi Českým rozhlasem a finančním ředitelstvím o odpočty daně z přidané hodnoty. Nejvyšší správní soud (NSS) se před víc než rokem obrátil do Lucemburku s předběžnou otázkou, dnes Soudní dvůr zveřejnil stanovisko generálního advokáta Macieje Szpunara, které poslouží soudcům jako jeden z podkladů pro rozhodování. Ve složité při jde v důsledku o stamiliony korun.

Městský soud v Praze předloni v červnu přiznal Českému rozhlasu nadměrný odpočet daně z přidané hodnoty za období březen až prosinec 2006 v celkové výši 72,8 milionu korun. Rozhlas nárok uplatňoval prostřednictvím dodatečných daňových přiznání. Podle dřívějšího vyjádření rozhlasu by výnosy z poplatků předmětem daně být neměly, protože nevyplývají ze žádného smluvního vztahu.

Odvolací finanční ředitelství podalo proti rozhodnutí městského soudu kasační stížnost k NSS, který posléze položil Soudnímu dvoru předběžnou otázku. Vlastní řízení NSS přerušil, dokud neobdrží odpověď.

Služby za protiplnění

Soudní dvůr by měl podle NSS jasně říci, zda lze vysílání veřejnoprávního rozhlasu financované z koncesionářských poplatků považovat za „poskytování služby za protiplnění“, které je následně osvobozeno od daně z přidané hodnoty, anebo zda jde o neekonomickou činnost, která vůbec nepředstavuje předmět daně. Od odpovědi se odvíjí metoda krácení odpočtu daně.

Podle generálního advokáta činnost veřejnoprávní vysílací organizace financovaná z poplatků nepředstavuje činnost za protiplnění ve smyslu jedné z evropských směrnic. Názor advokáta ovšem není pro Soudní dvůr závazný. Mluvčí Generálního finančního ředitelství Petra Petlachová dnes řekla, že finanční správa záležitosti konkrétních daňových subjektů nekomentuje.

S pravidly pro odpočet daně z přidané hodnoty je rozhlas dlouhodobě nespokojen. Nový generální ředitel René Zavoral v lednu podle Hospodářských novin uvedl, že se chce ve spolupráci s Českou televizí zasadit o změnu pravidel.