Mládek odvolal šéfa CzechInvestu Piechu, vedením pověřil Votrubu

Jan Mládek

Jan Mládek Zdroj: Anna Vackova, E15

Ministr průmyslu Jan Mládek odvolal ředitele státní agentury CzechInvest Mariána Piechu, který se tak ve funkci udržel jen půl roku. Vedením organizace dočasně pověřil dosavadního šéfa divize investic Ondřeje Votrubu.

Zprávu o odvolání Piechy jako první přinesl server Lidovky.cz. Mládek ji později potrdil a představil pověřeného ředitele.

„Mým cílem je udělat z agentury CzechInvest otevřenou proklientskou instituci, která především bude lákat do ČR nové investice představující tolik potřebná nová pracovní místa a příležitosti pro české dodavatele,“ uvedl Votruba. Prioritou je podle něj i čerpání ze strukturálních fondů.

Ondřej Votruba od roku 2002 pracoval v pražské pobočce japonské vládní agentury na podporu obchodu a investic JETRO. V CzechInvestu působí od roku 2006. V letech 2006 až 2012 zastával pozici ředitele zahraničního zastoupení agentury CzechInvest v Tokiu.

CzechInvest je státní organizací podřízenou ministerstvu průmyslu.
Cílem agentury je podpora přílivu zahraničních investic do Česka a podpora tuzemských malých a středních podniků, kterým mimo jiné pomáhá při hledání kapitálového nebo strategického partnera v zahraničí. Od roku 2004 funguje také jako orgán pro zavádění strukturálních fondů EU. V roce 2012 CzechInvest do Česka přilákal rekordních 350 nových projektů. Očekává se, že přinesou přes 26 miliard korun a vytvoří více než 12 tisíc nových míst.

Mariána Piechu loni v srpnu do funkce jmenoval exministr průmyslu Jiří Cienciala. Piecha se zúčastnil výběrového řízení na tuto pozici, které vypsal bývalý ministr průmyslu Martin Kuba. Do té doby působil na MPO v pozici ředitele odboru inovačního podnikání a investic.

Důvod výměny není podle Lidovek zcela jasný. Ministr Mládek však podle důvěryhodného zdroje serveru nebyl spokojen s tím, že se do tehdejšího Kubova výběrové řízení nepřihlásily žádné výrazné postavy se znalostí byznysu. Mládek proto uvažuje o novém tendru na generálního ředitele.

Podle zdrojů serveru E15.cz se nedávno uvažovalo i o tom, že by se do čela CzechInvestu vrátil jeho bývalý šéf a zakladatel Jan Amos Havelka. Ten nakonec uvedl, že se spíše stane poradcem ministra Mládka.

Dle plánu exministra Kuby měly být státní agentury CzechInvest a CzechTrade sloučeny k 31. prosinci 2013. Jan Mládek však v nedávném rozhovoru pro ČTK spojení obou organizací odmítl.