Na Slovensku vyšlo první číslo Denníku N. Věnuje se Kiskovi a Lasicovi

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Projekt N

Na Slovensku dnes začal vycházet nový list pod názvem Denník N. Vydávat ho začali bývalí redaktoři listu Sme, kteří redakci loni opustili na protest proti tomu, že se ve vydavateli těchto celostátních novin angažuje finanční skupina Penta. Pro vydávání nového deníku se bývalí redaktoři listu Sme definitivně rozhodli poté, co pro svůj záměr získali finanční injekci od spolumajitelů slovenské antivirové společnosti Eset, kteří se řadí k nejbohatším Slovákům.

Na titulní stránce svého prvního čísla Denník N otiskl fotografii slovenského prezidenta Andreje Kisky a uvnitř novin rozhovor s hlavou státu. Osmistránkovou víkendovou přílohu list zase věnoval populárnímu slovenskému herci Milanu Lasicovi.

První číslo nového listu na 24 stranách vyšlo na pětimilionovém Slovensku v nákladu 20 tisíc kusů. Na trh vstupuje v době, kdy slovenská vydavatelství dlouhodobě čelí poklesu zájmu čtenářů o koupi tištěného vydání novin. Nejčtenějším listem v zemi je bulvární deník Nový čas, který loni v listopadu prodal v průměru zhruba 104 tisíc výtisků denně.

„Noviny, které držíte v ruce, jsou prvním novým celostátním deníkem, který vznikl v tomto roce v Evropě. Není to velké umění, papírové deníky dnes spíše zanikají. Noviny v rukou skupin, které se snaží ovládat stát, jsou dostatečným důvodem k novému začátku,“ napsal na titulní stránce šéfredaktor listu Matúš Kostolný, jenž v minulosti vedl redakci Sme.

Ve své billboardové kampani před uvedením na trh Denník N využil hesla „bez bulváru, bez oligarchů, bez kompromisů“ a označil se za nezávislé noviny.

Deník, který dříve na internetu vystupoval pod názvem Projekt N, na začátku letošního roku spustil vlastní plnohodnotný zpravodajský web. V papírové podobě bude vycházet od pondělí do pátku.

List se nezapojil do systému Piano, který za jednotné předplatné nabízí přístup k zpoplatněnému obsahu webu, ale zavedl vlastní systém poplatků. Měsíční předplatné pro přístup k článkům na portálu dennikn.sk přijde na 4,90 eura (136 korun). Je tak o čtvrtinu dražší než Piano, které v minulosti několik portálů opustilo.

Několik desítek redaktorů listu Sme, tedy značná část redakce, podalo loni na podzim výpověď kvůli tomu, že se investiční skupina Penta stala finančním partnerem společnosti Namav, nového spolumajitele listu Sme. Manažerský vliv ve vydavatelství Petit Press, které vydává list Sme a další tituly, si ale udržel jeho druhý dosavadní akcionář, společnost PSIS. Penta dříve ve spolupráci s nizozemskou společností V 3 Media Holdings koupila přední slovenská vydavatelství 7 Plus a Trend Holding.