Nike se odstřihla od cyklistické legendy Armstronga

Nike rozvázala reklamní smlouvu s Lancem Armstrongem

Nike rozvázala reklamní smlouvu s Lancem Armstrongem Zdroj: profimedia.cz

Bývalý cyklista Lance Armstrong kvůli dopingové kauze přišel o dlouholetou smlouvu s oděvním gigantem Nike. Další ze sponzorů, Anheuser-Busch InBev NV oznámil, že neobnoví smlouvu, když vyprší na konci tohoto roku. Armstrong zároveň odstoupil z pozice předsedy své charitativní organizace Livestrong pomáhající v boji proti rakovině.

Oba kroky jsou reakcí na týden starou zprávu Americké antidopingové agentury (USADA) o systematickém dopingu v Armstrongově týmu US Postal. Více než tisícistránkový dokument zveřejnila USADA na podporu svého rozhodnutí doživotně Armstronga diskvalifikovat a odebrat mu všechny triumfy včetně sedmi vítězství z Tour de France.

Čtyřicetiletý bývalý cyklista se k užívání dopingu nepřiznal ani pod tíhou důkazů, rozhodl se však proti obvinění nebojovat. Ve středu ohlásil odchod z organizace Livestrong, kterou i díky svému příběhu šampiona vyléčeného z rakoviny proslavil.

„Tahle organizace, její cíle a její příznivci jsou mimořádně drazí mému srdci. Proto jsem se, abych ji ušetřil negativních dopadů, které jsou výsledkem kontroverzí ohledně mé cyklistické kariéry, rozhodl ukončit své předsednictví,“ uvedl Armstrong v prohlášení.

Slavný cyklista, jehož funkce v Nadaci Lance Armstronga nebyla placená, zůstane členem patnáctičlenného předsednictva. Jeho funkce převezme dosavadní místopředseda Jeff Garvey, jenž byl zakládajícím předsedou v roce 1997.

Společnost Anheuser-Busch v prohlášení viceprezidenta marketingu pro USA Paula Chibeho neoznámila žádný důvod svého rozhodnutí. „Rozhodli jsme se neobnovit náš smluvní vztah s Lancem Armstrongem poté, co současná smlouva vyprší na konci roku 2012,“ řekl Chibe.

Nike bude organizaci Livestrong i nadále podporovat, s Armstrongem ale končí. „Kvůli množství důkazů, že Lance Armstrong se podílel na dopingu a více než dekádu klamal Nike, jsme se s velkým smutkem rozhodli ukončit s ním smlouvu. Nike v žádném případě nehodlá přehlížet užívání zakázaných látek,“ uvedla dnes firma. Zprávu USADA v současnosti studuje Mezinárodní cyklistická unie, která musí odebrání Armstrongových výsledků posvětit.

V roce 2010 vydělal, podle časopisu Forbes, Armstrong 21 milionů dolarů (zhruba 400 milionů korun). Se svým platem mu tak patřilo padesáté místo v žebříčku nejlépe placených sportovců na světě a byl nejbohatším cyklistou.