Nike zrušila sponzorskou smlouvu s Oscarem Pistoriusem

Oscar Pistorius

Oscar Pistorius Zdroj: ctk

Nike zrušila svůj kontrakt s hendikepovaným atletem Oscarem Pistoriusem obviněným z vraždy své přítelkyně. Po případech Tigera Woodse a Lance Armstronga se tak stále zřetelněji ukazuje, jak problematické je spojovat kredibilitu značky se sportovními superstars.

„Nike zrušila svůj kontrakt s Oscarem Pistoriusem. Jsme přesvědčeni, že Oscaru Pistoriusovi by se mělo dostat spravedlivého procesu a my budeme situaci pozorně sledovat,“ uvádí se v prohlášení, které Nike tento týden zveřejnila na svých stránkách.

Oscar Pistorius je obviněn z vraždy své přítelkyně, jihoafrické modelky Steevy Steenkampové, k níž došlo 14. února 2013. Pistorius, kterému museli krátce po narození amputovat obě holeně, a který běhá na speciálních protézách, je zřejmě nejznámějším hendikepovaným sportovcem světa. Na olympiádě v Londýně v roce 2012 dokonce závodil se zdravými atlety.

Jde o miliardy dolarů

Není zřejmé, jakou měl kontrakt mezi Nike a Pistoriusem hodnotu, podle veřejně dostupných zdrojů ale atlet ročně ze sponzoringu získával kolem 2 milionů amerických dolarů.

Kromě Nike Pistorius figuroval také ve sponzorských plánech výrobce sportovních brýlí Oakley, telekomunikačního gigantu British Telecom nebo francouzského módního návrháře Thierry Muglera.

Sponzorský rozpočet Nike je mezi výrobci sportovní výbavy zdaleka největší. Podle americké televizní stanice CNN mají veřejně dostupné budoucí sponzorské kontrakty této značky hodnotu 3,8 miliardy amerických dolarů.

Stojíme za vámi

Oscar Pistorius se v reklamním spotu Nike objevil poprvé v roce 2008 shodou okolností zároveň s cyklistou Lancem Armstrongem. Ten ze „stáje“ Nike vypadl vloni na konci roku poté, co se v televizi veřejně přiznal k dopingu.

Na jiné video s Oscarem Pistoriusem z produkce Nike se můžete podívat zde:

Nike je ale v reakcích na skandály jí sponzorovaných sportovních hvězd poměrně liknavá. Ještě den po vraždě, kdy už z ní ale byl Pistorius obviněn, Nike vyjádřila atletovi svou účast s tím, že se zdrží komentáře, protože věc je v rukou policie. Stejně tak Armstrong se přízni Nike těšil ještě dlouho poté, co jej mezinárodní antidopingoví komisaři veřejně obvinili z užívání nezákonných látek a dokonce musel vrátit své tituly z Tour de France.

O případu Lance Armstronga čtěte zde:

Také hvězda americké NBA Kobe Bryant čelil obvinění ze znásilnění s tím, že mu Nike sponzorskou smlouvu nezrušila. Firma stála i za golfistou Tigerem Woodsem po celou dobu skandálu s jeho prozrazenou nevěrou.

Od Woodse, který byl z hlediska sponzoringu jedním z nejdražších sportovců světa, se přitom odvrátily takové značky, jako Gatorade, General Motors, PepsiCo, Gillette, AT&T nebo Procter & Gamble.

Vše zapomenuto. Podívejte se na nový spot Nike s Tigerem Woodsem a Rorym Mcilroyem: