Průlom v ochraně designu: Ulichova M&T porazila falzifikáty

Ivo Ulich, majitel firmy Material & Technology

Ivo Ulich, majitel firmy Material & Technology Zdroj: Profit

Městský soud v Praze vynesl jeden z průlomových výroků v rámci ochrany designu v Česku. Tuzemský výrobce designového kování Material & Technology (M&T) po tříletém úsilí uspěl s žalobou kvůli zásahu do práv k průmyslovému vzoru a nekalé soutěži proti společnosti MP Kování. Ta musí portugalské napodobeniny klik stáhnout z trhu. Majitelem M&T je bývalý fotbalový reprezentant a hráč Slavie Praha Ivo Ulich.

Firma MP Kování nesmí podle verdiktu soudu distribuovat a jinak užívat dovážené nelegální napodobeniny třech designových klik českého výrobce M&T. Kování Entry, Trinity a Entero bylo českou firmou pod značkou M&T navrženo a vyrobeno v roce 2006, po jeho uvedení na trh se první napodobeniny na českém trhu objevily v roce 2009.

Nezbylo nic jiného, než celou záležitost postoupit civilní žalobě.

„Po zjištění falzifikátů na českém trhu jsme se jako první krok snažili spojit s distributorem a dohodnout na stažení daných výrobků z trhu. Následovalo více než roční oddalování a průtahy v jednání. Proto nám nezbylo nic jiného, než celou záležitost postoupit civilní žalobě,“ popisuje Ivo Ulich, majitel rodinné společnosti M&T.

Současně vysvětluje, že pro firmu to znamenalo mnoho formálních procedurálních kroků a důkazních dokladů o pravosti autorských návrhů. Mezi jinými musely být doloženy konkurenční vzorky, katalogy, fotky a výpovědi svědků o nekalosoutěžním jednání ze strany konkurence.

Konkurenční firmě nicméně během tří let nic nebránilo okopírované výrobky prodávat a vytvořit díky tomu finanční zisk

„Pod tíhou předložených důkazů došlo v loňském roce v rámci soudního jednání k soudnímu smíru a protistrana distribuující napodobeniny našeho produktu, ustoupila a pravomocným rozhodnutím musí tyto falzifikáty od portugalské společnosti Tupai stáhnout z českého trhu,“ dodává Ulich.

S výsledkem sporu je spokojen, ale neodpustí si glosu na závěr: „Konkurenční firmě nicméně během těch tří let nic nebránilo, tyto nepůvodní okopírované výrobky prodávat a vytvořit díky tomu finanční zisk ve svůj prospěch.“

„Naše kování je bohužel napodobováno velice často a podobných případů evidujeme daleko více. Každý s rozdílným postupem a řešením. Nicméně toto je první výrazný úspěch v rámci soudních sporů. Doufám, že v úspěšném duchu se nám podaří završit i ty další,“ zakončil Ulich.

Firma Material & Technology byla založena třemi bratry v roce 1997. Vyrábí 95 tisíc kompletů klik, ročně, ve 444 modelech. Z toho má 115 registrovaných vzorů a patentů. Výrobky vyváží do 43 zemí. Obrat společnosti za rok 2015 byl 74 milionů korun, meziročně o 23 procent vyšší.

Firma M&T – podnikání s klikou