Vydavatelství Axel Springer prodalo majetek v Rusku. Donutil ho k tomu zákon

Ilustrační foto

Ilustrační foto

Německé vydavatelství Axel Springer prodalo veškerý svůj majetek v Rusku ruskému vydavatelství Artcom Media. Důvodem je nový ruský zákon přijatý v loňském roce, který omezuje vlastnictví zahraničních firem v ruských mediálních společnostech. Hodnota transakce nebyla zveřejněna.

V rámci dohody pětinový podíl v odprodávané ruské divizi německého vydavatelství získá současná generální ředitelka Regina von Flemmingová. Axel Springer vydává v Rusku několik časopisů, včetně ruskojazyčné verze časopisů Forbes a OK!.

Rusko loni přijalo zákon, který omezuje vlastnictví zahraničních firem v ruských mediálních společnostech na 20 procent. Jako důvod uvedlo obavy o bezpečnost. Zákon má sice vstoupit v platnost až v roce 2017, zahraniční mediální firmy však již hledají zájemce o své aktivity v Rusku.

Všechny celonárodní televizní stanice v Rusku jsou pod kontrolou státu. Některá tištěná periodika však mají zahraniční majitele, včetně deníku Vedomosti a ruské verze časopisu Forbes. Jsou tak často kritické k politice Kremlu.

Připravovaný prodej ruského mediálního majetku zvýšil obavy, že nezávislé noviny a časopisy ve vlastnictví západních firem padnou do rukou spojenců Kremlu, napsala agentura Reuters.