Lesnické dotace bude přerozdělovat místo krajů resort zemědělství

lesní školka

lesní školka Zdroj: Hnilickova Karolina/E15

Lesnické dotace bude přerozdělovat místo krajů ministerstvo zemědělství. Návrh dnes odsouhlasila vláda, resort plánuje dávat 350 milionů korun ročně. Ministerstvo o tom informovalo v tiskové zprávě. Peníze na dotace by měly jít v podstatě ze státního podniku Lesy ČR, které každoročně dávají státu miliardy korun.

„Ministerstvo zemědělství chce do lesů investovat více peněz, než kolik nyní dávají kraje. Zatímco ty loni poskytly na obnovu a péči o lesní porosty nebo využívání ekologických technologií přibližně 136 milionů korun, naším záměrem je od příštího roku ročně přispět částkou až 350 milionů korun,“ uvedl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Podle resortu by se měl částečně vrátit stav před rokem 2005. Tehdy se totiž zvýšily peníze pro kraje z rozpočtového určení daní, nárůst byl plánovaný právě na podporu obnovy lesů, na podporu sdružování vlastníků lesů nebo myslivecké hospodaření. Peníze však nejsou podle ministerstva zemědělství vázané právě na tuto činnost. Během desetiletí se tak dotace snížily o 40 procent.

„Tento stav vede ke znevýhodňování některých kategorií vlastníků lesů nebo k rozdílům v podporách v různých krajích. K některým vlastníkům lesů se dotace dostávají se zpožděním. Navrhované řešení umožní zvyšování biologické rozmanitosti lesů a posilování jejich adaptace na změnu klimatu,“ dodal Jurečka.

MZe původně chtělo loni přikázat, aby peníze přerozdělované z daní musely kraje účelově dávat lesním hospodářům. Návrh však podle něj zamítlo ministerstvo financí. Úřad ministra Andreje Babiše (ANO) chtěl, aby ministerstvo zemědělství buď našlo způsob, jak peníze vzít krajům, nebo jim nakázat, aby je začaly lesníkům vyplácet. To ale podle MZe není možné.

Nařízení mělo podle návrhu platit letos od června. Do té doby jej ale vláda neprojednala. MZe si řeklo o 350 milionů korun od příštího roku, letos pak o 100 milionů z rozpočtu a 100 milionů chce pokrýt z rezerv.