Lesy ČR nechtějí církvím vydat pětinu lesů. Rozhodnout má soud

lesní školka

lesní školka Zdroj: Hnilickova Karolina/E15

Státní podnik Lesy České republiky (LČR) odmítá v rámci církevních restitucí vydat přibližně 30 tisíc hektarů lesů, což je asi pětina ze všech 150 tisíc hektarů lesů, o něž církve požádaly. Podnik očekává, že o vydání sporných lesů se povedou soudní spory, některé případy již soudy řeší.

Největší část lesů, které LČR odmítly vydat, si nárokuje Česká provincie řádu bratří domu Panny Marie v Jeruzalémě, známá jako Řád německých rytířů. Mezi odmítnuté církve s velkými restitučními nároky dále patří Benediktinské opatství v Broumově, Cisterciácké opatství v Oseku a Kanonie premonstrátů Teplá.

V rámci církevních restitucí se Lesy ČR nyní účastní 42 soudních sporů. Ve 22 z nich podnik žaluje zástupce církví, u dalších 20 sporů jsou Lesy ČR na straně žalované. „Jedná se často o formální chyby v rozhodnutí o vydání pozemků či staveb, nebo máme díky dokumentům pochybnosti o oprávněném nároku zástupců církví na požadovaný majetek,“ uvedl generální ředitel Lesů ČR Daniel Szórád.

Podnik zatím uzavřel dohody s církvemi o vydání 74 347 hektarů, dalších 17 501 hektarů lesů církvím přiřkl ve správním řízení Státní pozemkový úřad.

„U dalších asi 30 tisíc hektarů se předpokládají kladná rozhodnutí o vydání,“ řekl Szórád. Největší vznesené nároky z tohoto objemu mají Cisterciácké opatství Vyšší Brod, Řád maltézských rytířů a vydán by měl být i rozsáhlý majetek po vratislavském arcibiskupství, který žádají arcibiskupství olomoucké a biskupství ostravsko-opavské.

Z některých sporů lesy couvly

U vyšebrodských cisterciáků, maltézských rytířů i vratislavského panství Lesy ČR původně majetky odmítly vydat, ale Státní pozemkový úřad (SPÚ) ve správním řízení rozhodl opačně. „Nechali jsme si ve všech případech vypracovat rešerši a ve všech případech jsme se rozhodli, že nemá smysl podstupovat soudní spor,“ uvedl Szórád s tím, že v rozhodnutí SPÚ byly pochybnosti Lesů ČR vysvětleny a vyvráceny.

Celkem Lesy ČR v rámci církevních restitucí evidují 2250 výzev k vydání majetku. Zástupci církví a náboženských společností v nich požádali o vydání 48 943 pozemků a 1392 staveb. Požadovaných asi 150 tisíc hektarů představuje kolem 12 procent z rozlohy Lesů ČR 1,3 milionu hektarů.