Lesy ČR očekávají letos rekordní zisk, další roky má ale klesat

Těžba dřeva

Těžba dřeva Zdroj: Martin Pinkas, Euro

Státnímu podniku Lesy České republiky (LČR) má letos stoupnout hrubý zisk z loňských téměř pěti miliard na zhruba 5,3 miliardy korun. Uvedl to šéf firmy Daniel Szórád. Současnou úroveň výsledku, který dotahuje rekord z roku 2012, nepovažuje z dlouhodobého hlediska za udržitelnou. Zisk podniku se v následujících letech podle něj bude pohybovat mezi 3,5 a čtyřmi miliardami.

„Já výsledek hodnotím samozřejmě pozitivně. Každá společnost, byť se jedná o státní podnik, by měla hospodařit maximálně efektivně, nikdo tedy nemůže dopředu rezignovat na hospodářský výsledek,“ řekl Szórád, který si prý však nemyslí, že hospodářský výsledek má být jediným kritériem pro posuzování úspěšnosti státní firmy.

LČR podle něj nerezignovaly na mimoprodukční funkce lesa, mezi něž patří například vytváření pracovních míst na venkově.

Szórád přitom začátkem května odhadoval, že kvůli vydávání majetku spojenému s církevními restitucemi, klesne firmě letos hrubý zisk na necelé čtyři miliardy korun. Teď uvedl, že byl při svém květnovém odhadu opatrný.

Hospodaření Lesů ČR v letech 2011 až 2013:
Hospodáření 201120122013
Zisk po zdanění (mld. Kč) 4,225 4,408 3,99
Zisk před zdaněním (mld. Kč) 5,275 5,478 4,957
Výkony (mld. Kč) 11,7 11,6 11,5
Průměrný počet zaměstnanců 3177 3213 3271
Průměrná mzda v Kč 28 147 29 057 29 418

Dopady kalamity na Slovensku na tuzemské ceny dříví nebyly nakonec tak výrazné, jak se očekávalo. Mírnější oproti původnímu předpokladu jsou také dopady restitucí. Výsledek pozitivně ovlivnila také zvýšená nahodilá těžba na střední Moravě.

Zisky srazí restituce

V letošním prvním pololetí podnik meziročně zvýšil hrubý zisk o třetinu na dosud nejvyšších 3,9 miliardy korun z předchozích 2,9 miliardy korun. Do vyšší tvorby zisku se promítly oproti očekáváním přetrvávající příznivé ceny dřeva na trhu a také úspory podniku.

„Současnou úroveň výsledku za dlouhodobě udržitelnou nepovažuji,“ uvedl. Dodal, že mimořádně dobré výsledky z posledních tří let způsobila především nebývale vysoká cena dříví. Ke snížení zisků v příštích letech podle něj přispějí také probíhající církevní restituce i rozvoj veřejně prospěšných aktivit.

„Myslím si, že hospodářský výsledek bude v budoucnu oscilovat mezi 3,5 a čtyřmi miliardami korun,“ podotkl.