Lesy do tendrů chtějí lákat menší firmy

Těžba dřeva

Těžba dřeva Zdroj: Martin Pinkas, Euro

Státní Lesy plánují dál výrazně zmenšit rozlohy smluvních územních jednotek, na které vypisují miliardové tendry na pěstební a těžební práce. Chtějí tak nalákat více menších firem, které dosud na zakázky na rozdíl od hlavních hráčů na trhu ne vždy dosáhnou.

Zatímco před třemi lety, kdy se začalo soutěžit podle nynějších pravidel, činil celkový počet jednotek 117, nyní jich je 140 a cílem je jejich zmenšováním do pěti let atakovat hranici dvou set. Každý rok se z nich soutěží zhruba pětina vždy na pět let.

„Vytvořili jsme malé územní jednotky. V rámci lesní správy by měly být průměrně tři. Chceme zachovat stabilitu lesnického trhu a zvýšit konkurenceschopnost malých a středně velkých dřevařských firem, jak je uvedeno v Koncepci strategického rozvoje podniku,“ uvedl generální ředitel firmy Daniel Szórád na včerejším setkání s lesnickou odbornou veřejností. V nové koncepci nedávno schválené i vládou se podnik zavázal zvýšit počet území, na kterých se soutěží, minimálně o polovinu.

Szórád: Chceme zakázky i pro menší podnikatele

„Chceme, aby zakázky byly dostupné i pro menší podnikatele, kteří by například nebyli schopni dosáhnout na bankovní garance, jež jsou spojené s velikostí zakázky,“ řekl Szórád již dříve v rozhovoru pro deník E15. V aktuálně chystaném tendru na léta 2016 až 2020 se tak nebude soutěžit o kontrakty na 33 jednotkách jako v zakázce na léta 2015 až 2019, ale na téměř šesti desítkách.

Samotný tendr na další pětileté období má zhruba hodnotu 2,7 miliardy korun a týká se 5,4 milionu kubíků dříví. Vyhlásit jej hodlá firma v polovině června.

Od příštího roku bude navíc zavedena kategorie v ceníku za těžbu dřeva nazvaná „kůrovcové dříví“. Lesy tak chtějí přimět obchodní partnery odvézt z lesa dříví napadené kůrovcem co nejdříve. Tendry se proto netýkají oblastí nejvíce napadených kůrovcem, tedy severní a střední Moravy.