Lesy se kvůli IT zakázkám připojily k žalobě

Zpracování dřeva

Zpracování dřeva Zdroj: David Vagaday

Lesy ČR se pod novým vedením chtějí vypořádat s údajně předraženými IT zakázkami za více než miliardu korun. Kvůli nim a praní špinavých peněz obvinila policie již v lednu čtyři zaměstnance. Předtím byl obviněn bývalý šéf IT oddělení v Lesích ČR z pletich při veřejných zakázkách.

„Státní podnik se v únoru připojil jako poškozená strana k trestnímu řízení, které sleduje trestný čin pletich při veřejné soutěži,“ řekl v rozhovoru pro deník E15 generální ředitel Lesů v zemi Daniel Szórád.

Firma si rovněž najala poradenskou společnost, která případnou škodu ocení. Bude mimo jiné srovnávat sazby a ceny, za které podnik služby nakoupil, s cenami a sazbami v té době a na místě obvyklými. Podle dřívějších informací policie by mohla škoda dosáhnout tří set milionů korun. „Lesy zatím způsobenou škodu nevyčíslily, tou se zabývají znalecké posudky, které jsme si nechali udělat. Zatím konkrétní zjištění a tedy ani částku neznáme,“ dodal generální ředitel.

V technologických zakázkách v minulosti uspěly firmy Dynn a Time Import. Za dobu spolupráce s nimi lesy zaplatily podle nynějšího vedení podniku více než 1,2 miliardy korun. Jejich smlouvy posléze přešly na společnost ITTI, s níž podnik loni v srpnu rozvázal spolupráci.

Před měsícem dokonce Szórád vyjádřil obavy, zda se firma ITTI nebude domáhat práv k webu a dalším aplikacím, které její předchůdci pro Lesy ČR vypracovali. Žádné kroky ale firma zřejmě nepodnikla. „Obavy, které jsme měli, se nenaplnily,“ podotkl.