Pokles chovu nosnic bude nižší

Slepice, vejce

Slepice, vejce Zdroj: CTK

Pokles kapacit pro chov nosných slepic a produkci vajec bude zřejmě nižší, než původně Českomoravská drůbežářská unie odhadovala v souvislosti s povinností vybavit chovy většími a pohodlnějšími klecemi pro slepice či volným výběhem. Zatímco na konci roku činila kapacita chovů v Česku 5,1 milionu nosnic, na konci března to bylo o dva miliony méně. Velkochovatelé s rekonstrukcí chovů finišují, a tak kapacita na konci května stoupla na čtyři miliony.

„Původně jsme počítali, že po ukončení rekonstrukcí a výměn kapacita klesne o milion kusů z 5,1 na 4,1 milionu nosnic, ale někteří chovatelé se rozhodli postavit nové nebo větší haly. Tím se mění původní předpoklady,“ řekla deníku E15 předsedkyně unie Dagmar Tůmová s tím, že všechny chovy budou předělány do konce roku.

Povinnost předělat chovy nosnic a vybavit je takzvanými většími, obohacenými klecemi vyplývá ze směrnice Evropské komise. Od 1. ledna se tak v EU nosnice ve starých klecích chovat nemohou.

Chovatelé nejen v Česku část chovů do konce loňského roku předělat nestihli a finišují až letos, což mohou za předpokladu, že v dosud nerekonstruovaných prostorách již nosnice nechovají. Počet nosnic je tak nižší než skutečná kapacita. Na konci roku bylo v Česku podle ČSÚ 3,5 milionu nosnic, tedy o téměř pětinu méně než o rok dříve.

Důsledkem poklesu kapacit byl i pokles tuzemské produkce vajec v prvních měsících roku. To vyvolalo výrazný nárůst ceny vajec až o sto procent i více na zhruba pět až sedm korun za kus. Nyní činí cena vajec podle ČSÚ kolem 3,50 koruny. Někteří chovatelé se rozhodli postavit haly nové a někdy i větší.