Svatomartinského bude méně

vinice

vinice Zdroj: ctk

Negativní vliv letošního počasí, které posunulo sběr hroznů o dva týdny, i přísnější kritéria jsou hlavním důvodem, že poprvé v novodobé historii Svatomartinských vín jich vinaři dají na trh meziročně méně. Zatímco loni jich k zákazníkům putovalo 2,19 milionu lahví, letos jich bude kolem dvou milionů.

„Hodnocení Svatomartinských vín letos zpřísnilo, a proto jsme mírné zvýšení počtu vyřazených vín očekávali,“ uvedl ředitel Vinařského fondu Jaroslav Machovec. „Mnoho vinařů se rozhodovalo podle aktuálního stavu a kondice vinic, zda jsou hrozny již dostatečně vyzrálé a zda víno stihnou vyrobit včas a v požadované kvalitě,“ řekl již dříve deníku E15 hlavní someliér Národního vinařského centra Marek Babisz.

Celkový počet lahví dodaných na trh ale může podle vinařů ještě stoupnout. Odhady totiž vycházejí z množství dosud objednaných jednotných speciálních etiket na hrdla lahví. Vinaři však mají někdy od šarží, kterým byla během hodnocení udělena možnost používat značku Svatomartinské, vyrobeno vína více, tudíž i možnost etikety přiobjednat.

Nejzastoupenější odrůdou je letos stejně jako loni Müller Thurgau. Jedna odrůda letos přibyla, a to Zweigeltrebe růžové. Značka Svatomartinské byla registrována již v roce 1995. Vinařský fond je jejím vlastníkem od roku 2005 a od té doby se také datuje výrazný boom vín s tímto označením. V prvním roce fungování značky pod Vinařským fondem vinaři vyrobili 153 tisíc lahví Svatomartinského, zatímco v letošním roce je to třináctkrát více. Až do loňska přitom počet lahví dodaných na trh stále stoupal.

**