Arbitráž: Ukrajina chce po Gazpromu přes 16 miliard dolarů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Gazprom

Ukrajina chce v rámci arbitrážního řízení získat od ruské plynárenské společnosti Gazprom více než 16 miliard dolarů (přes 390 miliard korun). Uvedl to podle agentury Reuters ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk. Kyjev se kvůli sporům s Ruskem ohledně dodávek plynu již dříve obrátil na arbitrážní soud ve Stockholmu a nyní po něm žádá definitivní rozhodnutí.

Ukrajinská státní plynárenská společnost Naftogaz v roce 2009 uzavřela s Gazpromem desetiletou plynárenskou dohodu, Kyjevu se však nelíbí její podmínky. „Tranzitní smlouva není pro Ukrajinu spravedlivá a Gazprom by měl (ukrajinskému) Naftogazu zaplatit přes deset miliard dolarů jako kompenzaci za ztráty. Celková částka, kterou po Gazpromu požadujeme kvůli smlouvě o dodávkách plynu a smlouvě o tranzitu, tak již přesahuje 16 miliard dolarů,“ uvedl Jaceňuk.

Gazprom loni v červnu přestal Kyjevu dodávat plyn kvůli sporům o cenu a kvůli dluhům, které měla Ukrajina za předchozí dodávky z Ruska. Zásobování obnovil až po říjnové prozatímní dohodě. Spory mezi Moskvou a Kyjevem v minulosti vedly k narušení tranzitu ruského plynu přes Ukrajinu do Evropy.