Areál OP v Prostějov našel kupce. Byl prodán za více než padesát milionů korun

OP Prostějov

OP Prostějov Zdroj: Repro: CT24

Prodejem centrálního areálu v Prostějově končí hlavní fáze zpeněžování majetku zkrachovalé oděvní firmy OP.

Hlavní areál zkrachovalého Oděvního podniku (OP) v Prostějově byl prodán za více než 50 milionů korun. Podle informací ČTK se jeho novým majitelem stane firma Astria Group se sídlem v Praze, která za tyto nemovitosti v odhadované hodnotě 180 milionů korun nabídla nejvyšší cenu. Do druhého kola výběrového řízení zájemci zaslali 13 nabídek, z nichž polovina byla na celé území včetně ústřední budovy.

Insolvenční správkyně OP Miloslava Horská prodej hlavního areálu potvrdila, avšak přesnou kupní cenu neuvedla. „Je vyšší než 50 milionů korun,“ podotkla. Z katastru nemovitostí vyplývá, že majitelem průmyslového areálu OP v Prostějově by se měla stát firma Astria Group z Prahy.

Areál se může rozdělit na více částí

Hlavní výrobní a administrativní areál OP v Prostějově je rozlehlý a má několik výrobních a administrativních budov, sklady, teplárnu, kotelnu i železniční vlečku. Horská si proto nechala vypracovat koncepci jeho dalšího využití, která připouští i budoucí rozdělení areálu na více částí. V prvním kole výběrového řízení vítězný podnikatel Miroslav Dokoupil z Luhačovic loni v létě za celý areál nabídl 25 milionů korun, avšak nesplnil podmínky tendru, takže na podzim bylo vyhlášeno druhé kolo.

Horská už dříve ve zprávě pro brněnský soud vypočítala dosavadní čistý příjem z prodeje několika výrobních areálů bývalých poboček OP a pozemků téměř na 99 milionů korun. V částce není zahrnut výtěžek z prodeje výroby na míru, který činí 58 milionů korun. Součástí výplaty není ani 35 milionů korun z prodeje výrobních areálů OP v Olomouci, Ostravě a Drahanech.

Prodej pohledávek bude následovat

Správkyně loni prodala také část ochranných známek. Například známka OP Prostějov Profashion, které byla vlajkovou značkou zkrachovalého Oděvního podniku Prostějov, byla v aukci vydražena za 790 tisíc korun. Nyní zbývá prodat ještě například soubor pohledávek, které měl OP u svých odběratelů.

Pohledávky vůči OP nárokuje podle insolvenčního rejstříku 555 věřitelů, kteří požádali celkem o více než dvě miliardy korun. České spořitelně, která je zajištěným věřitelem, prostějovská textilka dluží zhruba 675 milionů korun. Znalci hodnotu podniku odhadli zhruba na miliardu korun.

V dobách, kdy Oděvní podnik provozoval své pobočné závody, pro něj pracovalo až 10 tisíc lidí. Po prohlášení konkurzu v roce 2010 se jejich počet postupně snížil na několik stovek.