Auta bez ABS, airbagů a katalyzátorů. Ruská výroba se vrací do minulého století

Továrna společnosti ChechenAvto v ruském městě Argun

Továrna společnosti ChechenAvto v ruském městě Argun Zdroj: profimedia.cz

Továrna společnosti ChechenAvto v ruském městě Argun
Továrna společnosti ChechenAvto v ruském městě Argun
3
Fotogalerie

V Rusku se množí dopady odchodu světových firem. Vláda proto na základě tlaku automobilek upravila legislativní rámec pro výrobu nových vozů. Podle nařízení č. 855 ze dne 12. května 2022 „mohou firmy odmítnout součástky, které jsou kvůli sankcím nedostupné.“ V praxi to znamená razantní snížení požadavků na bezpečnost a ekologii.

Nařízení zásadně uvolňuje požadavky na nárazové zkoušky. Jinými slovy: Rusko zlegalizovalo výrobu aut bez ABS, ESP, airbagů, předpínání bezpečnostních pásů a třeba i systému nouzového varování ERA-GLONASS.

Moskvič Elite: Připomínka auta

Video placeholde
• YouTube

Na frak dostane také ekologie. Od roku 2016 v Rusku platila minimálně norma Euro 5, teď se mohou výrobci vrátit k normě Euro 0, která platila mezi lety 1988 a 1992. Rusko se tak s požadavky na ekologické parametry nových aut vrací hluboko do minulého století, do doby bez katalyzátorů a elektronicky řízeného spalování.

Zatím jde o dočasné opatření platné do 1. února 2023, ale pokud bude potřeba, prodlouží se. Ruská média zprávu tlumočí jako výhodu – bez drahé „zápaďácké“ výbavy budou auta levnější.

Další články ze světa techniky najdete zde >>>