BASF investuje dvě miliardy eur do projektů s Gazpromem

Továrna BASF v německém Mannheimu (ilustrační foto)

Továrna BASF v německém Mannheimu (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-ND 2.0: Steve Walker via Flickr

Německý chemický koncern BASF investuje v příštích pěti letech do společných projektů s ruskou plynárenskou firmou Gazprom dvě miliardy eur (54,2 miliardy korun). Řekl to předseda správní rady BASF Kurt Bock, který je teď na návštěvě Ruska v rámci oslav pětadvacátého výročí spolupráce ruské a německé firmy.

Investice budou směřovat do nedávno dojednaných projektů, jako je stavba druhé části plynovodu Nord Stream. BASF bude i nadále investovat do těžby plynu v západní Sibiři. Rozšíří se i stávající společný podnik Achimgaz, uvedla agentura DPA. „Německo je pro Gazprom nejdůležitějším trhem a BASF je naším nejdůležitějším partnerem,“ řekl šéf Gazpromu Alexej Miller. Obě firmy úspěšně spolupracují v široké škále aktivit, od těžby až po koncový prodej.

Gazprom a BASF na počátku tohoto měsíce dokončily výměnu majetku v hodnotě několika miliard eur. Gazprom tak získal plnou kontrolu nad společnými aktivitami obou firem v oblasti obchodování a skladování plynu a poloviční podíl v severomořských aktivitách firmy Wintershall, která je dceřinou divizí BASF. Wintershall naopak získal podíly ve dvou sibiřských polích s plynem.