Británie opět atomová: po 18 letech posvětila stavbu jaderné elektrárny

Jaderná elektrárna ve Francii, ilustrační foto

Jaderná elektrárna ve Francii, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Britové postaví první novou jadernou elektrárnou v zemi od roku 1995. Ministerstvo energetiky vydalo francouzské společnosti EDF územní povolení pro stavbu na jihozápadě země. O investici do projektu chce EDF rozhodnout poté, co pro něj dosáhne dohody o garanci cen elektřiny. Důvěrná jednání by měla firma s vládou uzavřít do konce tohoto měsíce, uvedla agentura Reuters.

Projekt má vzniknout v lokalitě Hinkley Point na anglické straně Bristolského zálivu. „Rozšiřuje řadu nových energetických projektů odsouhlasených od května 2010,“ uvedl k rozhodnutí ministr energetiky Edward Davey. „Je to velký krok vpřed v plánu budování klíčové energetické infrastruktury,“ komentovala to šéfka strategického odboru Konfederace britského průmyslu Katja Hallová.

EDF, kterou z většiny vlastní francouzská vláda, ovládla britskou jadernou energetiku v roce 2009, kdy koupila jadernou skupinu British Energy. EDF plánuje v projektu Hinkley Point C postavit dva velkokapacitní reaktory moderního typu EPR od francouzské společnosti Areva, z nichž každý má výkon 1600 megawattů.

Na Hinkley Point stojí dvě jaderné elektrárny, z toho jedna už je mimo provoz. Ministr Davey uvedl, že projekt Hinkley Point C bude jednou z největších elektráren v Británii a bude schopen zásobovat elektřinou pět milionů domácností.

Jak by měl vypadat britská „jaderná mapa“ v roce 2025:

Plán jaderných elektráren ve Velké Británi pro rok 2025Plán jaderných elektráren ve Velké Británi pro rok 2025 | DECC

EDF předpokládá, že výstavba elektrárny vytvoří celkově 25 tisíc pracovních míst. Během 60 let plánovaného provozu bude nová elektrárna zaměstnávat kolem 900 lidí.

Dosud poslední britská jaderná elektrárna byla dokončena v Sizewellu ve východoanglickém hrabství Suffolk po sedmi letech výstavby. EDF plánuje v této lokalitě stavbu dalších dvou reaktorů.

EDF nyní staví elektrárnu s reaktory EPR ve Flamanville ve Francii a další elektrárna s tímto typem reaktorů v Evropě se buduje již řadu let ve finském Olkiluotu. Oba projekty mají značné zpoždění a jejich náklady už vysoce přesáhly původní plány.