Britská jaderná elektrárna dostane v Bruselu zelenou

Elektrárna Hinkley Point B

Elektrárna Hinkley Point B Zdroj: Britske ministerstvo energetiky

Evropská komise příští měsíc schválí projekt výstavby a provozu dvou reaktorů nové jaderné elektrárny Hinkley Point C v Somersetu. Brusel oznámil, že dospěl s britskou vládou k dohodě, která otevírá cestu k realizaci projektu. Londýn loni v říjnu podepsal smlouvu o výstavbě dvou jaderných reaktorů s francouzskou energetickou skupinou EDF.

Celková investice má činit 16 miliard liber (488 miliard korun). Britská vláda se zaručila podporovat elektrárnu po 35 let, tedy více než polovinu její předpokládané životnosti.

V krátké době jde tak o druhý schválený projekt jaderné elektrárny v Evropě. Nedávno výstavbu nového reaktoru schválilo Finsko.

Evropská komise od loňského prosince nejprve prověřovala podmínky britské státní podpory projektu. Zjišťovala, zda je podpora zajišťující stabilní příjmy po 35 let slučitelná s pravidly EU a pokud ano, zda odpovídá její výše. Propočítáván byl i dopad takové podpory na britský i evropský energetický trh.

Britský mechanismus předpokládá, že vláda bude v případě nižší tržní ceny dorovnávat rozdíl do ceny s firmou dohodnuté. V opačném případě bude společnost peníze vydělané nad smluvenou cenu naopak vracet.

Vizualizace elektrárny Hinkley Point CVizualizace elektrárny Hinkley Point C | EDF EnergyVizualizace elektrárny Hinkley Point C

Eurokomisař odpovědný za hospodářskou soutěž Joaquín Almunia britské straně i EDF pak oznámil, že navrhne komisi, aby přijala „kladné rozhodnutí“, což už je považováno za formalitu. Souhlas má padnout v průběhu října, tedy ještě před nástupem nové komise pod vedením bývalého lucemburského premiéra Jeana-Clauda Junckera.

Francouzská EDF od převzetí British Energy na přelomu let 2008 a 2009 provozuje v Británii 15 jaderných reaktorů.

Jan Stuchlík: Temelín made in China