Brusel posvětil spojení cementářských obrů Holcim a Lafarge

Cementárna Holcim

Cementárna Holcim Zdroj: Holcim

Evropská komise schválila spojení předních evropských výrobců stavebnin Lafarge a Holcim do největšího světového producenta cementu. Obě společnosti se dohodly, že odprodají většinu svých překrývajících se aktivit, včetně českých provozů švýcarského Holcimu, sdělila komise.

„Rozhodnutí je podmíněno prodejem aktivit Lafarge v Německu, Rumunsku a Británii a provozů Holcimu ve Francii, Maďarsku, na Slovensku, ve Španělsku a v České republice,“ sdělila komise. Dohody o prodejích aktiv podle ní zmírní obavy z negativních dopadů spojení na konkurenční prostředí, z nichž by mohl vzejít růst cen.

Obě firmy se chtějí celkově zbavit aktiv, která vytvářejí roční příjem zhruba pět miliard eur (138 miliard korun), aby si zajistily podporu antimonopolních úřadů s plánovanou megafúzí. Začaly už jednat s desítkami zájemců.

Holcim a Lafarge informovaly o vzájemném jednání o fúzi v dubnu. Transakcí vznikne kolos s tržní hodnotou kolem 55 miliard dolarů (asi 1,1 bilionu korun).

Lafarge v současnosti zaměstnává kolem 65 tisíc lidí v 64 zemích světa. V České republice vlastní cementárnu v Čížkovicích na Litoměřicku.

Holcim má ve zhruba 70 zemích světa kolem 71 tisíc zaměstnanců. V Česku má cementárnu v Prachovicích na Chrudimsku a patří mezi přední české producenty cementu, kameniva, betonu a dalších stavebnin. Už loni se Holcim dohodl na převodu většiny svých českých závodů do rukou mexické společnosti Cemex v rámci širší dohody, podle níž Holcim od mexického konkurenta získá jeho německé provozy. Cemex se v říjnu dohodl, že převezme české aktivity Holcimu počátkem příštího roku.