Čelákovický TOS hledá kupce

výrobní stroj z TOSu Čelákovice

výrobní stroj z TOSu Čelákovice

Strojírenský podnik TOS Čelákovice je na prodej. Nového majitele pro něj hledá společnost Naxos. Minimální kupní cena výrobce obráběcích strojů, který je v insolvenci, činí 100 milionů korun.

„Na budoucího kupujícího přecházejí také všechny registrované obchodní známky a výrobní postupy, které v minulosti proslavily produkty společnosti TOS po světě,“ uvedl generální ředitel Naxosu Miroslav Hájek.

Předmětem prodeje jsou moderní výrobní areál v Čelákovicích, jehož celková výměra přesahuje sedm a půl hektaru, výzkumné středisko v Holicích na Pardubicku, zásoby a další aktiva společnosti TOS. Podnik vyrábí špičkové soustruhy, brusky a frézy. V současné době má přes 180 zaměstnanců.

Naxos nedávno zpeněžil formou výběrového řízení dalšího významného strojírenského výrobce Metaz Týnec nad Sázavou, který se ocitl v konkurzu. Blíže nespecifikovaný tuzemský investor koupil slévárny za 52 milionů korun. Zachována tam má zůstat výroba i zaměstnanost.

Začátkem jara byl prodán za téměř 280 milionů korun PA Export, dřívější Škodaexport. Majitelem historicky největšího vývozce investičních celků v zemi se stala česká firma Road Investments.