Cemex dokončil převzetí aktivit výrobce cementu Holcim v Česku

Cemex

Cemex Zdroj: cemex.com

Mexický výrobce stavebnin Cemex dokončil převzetí aktivit švýcarského Holcimu v České republice. Převod je součástí širší transakce ohlášené předloni. V Česku by spojením obou firem měla vzniknout skupina s obratem zhruba čtyři miliardy korun, uvedl Cemex. Podle některých názorů je to největší fúze na tuzemském stavebním trhu za poslední roky.

Podle webu Cemex ČR byla smlouva o převzetí podepsána v pondělí. Spojením obou firem by měla vzniknout skupina s obratem zhruba čtyři miliardy korun. Nová skupina ponese název mexického vlastníka Cemex a její sídlo zůstane v Praze.

„Odhaduji, že díky spojení s Holcimem budeme v objemech prodejů druhým největším výrobcem betonu a třetím největším výrobcem cementu v Česku,“ uvedl v prohlášení generální ředitel Cemex Česká republika Peter Dajko. Na tuzemském trhu s kamenivem se skupina podle jeho odhadu stane čtyřkou.

Dceřinými společnostmi Holcimu, které přecházejí pod Cemex, jsou dopravní společnost Transplus a společnost na zpracování odpadů Ecorec Česko.

Podle Miroslava Bratrycha z poradenské společnosti PwC Česká republika jde o největší fúzi na českém stavebním trhu za posledních několik let. Transakce takové velikosti budou prý v nejbližší době v tomto sektoru spíše výjimečné, citoval Bratrycha Cemex.

Cemex nakupoval v Evropě

Převod je součástí širší transakce v Evropě, která byla ohlášena předloni v srpnu. V jejím rámci koupil Cemex od Holcimu cementárnu a mlecí stanici ve Španělsku. Zbývající provozy v této jihoevropské zemi si Holcim ponechal. Od Cemexu naopak převzal provozy na západě Německa a v Nizozemsku. Cemex pak v rámci těchto operací zaplatil Holcimu 45 milionů eur (1,2 miliardy korun) v hotovosti.

Cemex dodává své výrobky zákazníkům ve více než 50 zemích. V České republice po sloučení s Holcimem provozuje 76 betonáren, tedy o 16 více než dosud, a dále 11 štěrkoven, sedm kamenolomů, cementárnu, cementovou mlýnici a výrobnu speciálních přísad do betonu, uvedla také firma, která má v tuzemsku nyní 934 zaměstnanců.

Holcim, který působí ve zhruba sedmi desítkách zemí světa, pracuje na vytvoření globálního cementářského giganta s francouzským konkurentem Lafarge. Evropská komise schválila spojení obou těchto předních evropských výrobců stavebnin loni v prosinci.