Černohorcům dochází trpělivost se Škodou Praha

Elektrárna Pljevlja

Elektrárna Pljevlja Zdroj: EPCG

Elektrárna Pljevlja
Eletkrárna Pljevlja
3
Fotogalerie

Stavba uhelné elektrárny Pljevlja II se zpožďuje. Velkou zakázku loni vyhrála společnost Škoda Praha, vázne ale financování.

Původně se počítalo s penězi od České exportní banky a státní pojišťovací agentury EGAP. Úvěr se ale nepodařilo dohodnout a Černohorci nyní urgují začátek projektu.

„Nemůžeme věčně čekat na Škodu Praha, až najde investora. Jen ztrácíme čas. Potřebujeme definovat reálný termín, kdy vláda a EPCG (státní energetická společnost, pozn. red.) vstoupí do realizace projektu s vlastními prostředky,“ řekl vlivný poslanec černohorského parlamentu Vujica Lazović, který se dlouhodobě angažuje v energetické politice balkánského státu.

Černohorská, státem majoritně vlastněná společnost EPCG již dříve uvedla, že generální dodavatel musí najít financování až na 85 procent nákladů projektu. „Jednání o zajištění financování jsou nyní v pokročilé fázi,“ uvedl Roman Gazdík, tiskový mluvčí skupiny ČEZ, do které společnost Škoda Praha patří.

Česká společnost vyhrála v září výběrové řízení, kterého se účastnilo devět zájemců. V závěrečném výběru Škoda Praha porazila dva čínské konkurenty – společnosti CMEC a Hubei-Powerchina.

Náklady na stavbu druhého bloku elektrárny s výkonem přes 250 megawattů jsou odhadovány v přepočtu na 9,5 miliardy korun. Hnědouhelná elektrárna Pljevlja je v současnosti největším energetickým zařízením v Černé Hoře a pokrývá přes čtvrtinu spotřeby země. První blok byl spuštěn v roce 1982. V provozu by měl být nejméně do roku 2025, dokdy má být postaven blok druhý.