Černý trh s cigaretami loni po letech klesl

cigarety

cigarety Zdroj: ctk

Zhruba každá dvacátá cigareta vykouřená loni v Česku pocházela z nelegálního trhu. Celkem se tak jednalo o více než miliardu kusů. Přesto ale černý trh s cigaretami loni po letech nárůstu zaznamenal mírný pokles, vyplývá z vyjádření tabákových firem.

Státu se tak podle všeho vyplatilo zvyšovat spotřební daň na cigarety častěji a v menší míře do dvou tří korun a nikoli skokově, jak se stalo na přelomu let 2008 a 2009. Tehdy cena krabičky stoupla v průměru o osm korun. To znamenalo nejen výrazný přechod kuřáků k nejlevnějším značkám, ale i jejich vyšší zájem o nelegální zboží.

Podíl černého trhu podle odhadů tabákových firem loni činil zhruba pět procent. „Loni poprvé jsme u našich průzkumů viděli u nelegálního trhu snížení, byť velmi mírně,“ uvedla finanční ředitelka jedničky na tuzemském trhu Philip Morris ČR Stanislava Juríková.

Čtěte také:

Philip Morris vyplatí o 340 korun nižší dividendu než loni

Philip Morris ČR loni zvýšil zisk o 6,3 procenta

Philip Morris ztrácí podíl na trhu, kuřáci hledají levnější značky

Také podle jednatele české pobočky British American Tobacco Vratislava Jandy nelegální trh s cigaretami v poslední roce klesá. „Jako důvody vidíme rozumnou politiku vlády, která rozhodla o postupném a nikoli skokovém růstu spotřební daně, a zlepšenou práci celní správy spolu s posílením ochranných opatřeni na vnější východní hranici EU,“ řekl deníku E15 Janda.

Celníci loni zaznamenali 337 případů nezákonného obchodu s tabákem a tabákovými výrobky, což je o téměř pětinu méně než o rok dříve. Klesl sice počet odhalených nelegálně prodávaných cigaret o dvě třetiny na osm milionů kusů, na druhou stranu o téměř jednou tolik se zvýšilo množství nelegálního tabáku na 228 tun. Únik na clu a daních tak loni stoupl o 15 procent na 185 milionů korun.

Spotřební daň opět stoupne

Ministerstvo financí navrhne další zvýšení spotřební daně z cigaret ve dvou vlnách nejvíce o tři koruny na krabičku. Cena cigaret by tak měla začínat na 70 korunách. Měl by se snížit rozdíl mezi nejlevnějšími a prémiovými značkami. Zvýšit spotřební daň od 1. ledna 2014 na 90 eur na tisíc kusů požaduje Evropská unie, v Česku je to nyní 83 eur.