Česká firma chystá ve Vietnamu stavbu sklárny. Za dvě miliardy

Výroba skla (Profimedia.cz)

Výroba skla (Profimedia.cz) Zdroj: Profimedia.cz

Inženýrská společnost Re-em-form podnikatele Jana Štrunce připravuje projekt závodu na obalové sklo, který má do tří let vyrůst v nové průmyslové zóně ve středním Vietnamu. Na akci za víc než dvě miliardy korun se budou podle Štruncových plánů podílet zejména české firmy, a to jak stavaři, tak dodavatelé technologií.

O záměru již informovalo vietnamské ministerstvo průmyslu, serveru E15.cz to potvrdil sám Štrunc. Podle něj je v zemi nevykrytá poptávka pivovarů a dalších odběratelů po obalovém skle, jež se tak musí dovážet. „Ve Vietnamu fungují pouze malé sklárny, které kapacitně zdaleka nestačí potřebám trhu,“ upřesnil Štrunc.

Investorem továrny je firma European Safe Glass založená v roce 2010 skupinou vietnamských akcionářů, a v níž má Štrunc přislíbený zhruba čtvrtinový podíl. Finančně se na projektu, který už společnost chystá dva roky, bude zřejmě podílet americká banka. Podrobnosti o financování však Jan Štrunc zatím odmítl zveřejnit.

„European Safe Glass už od vlády získala všechny potřebné licence povolující těžbu písku a výrobu skla, což je v socialistickém Vietnamu, kde všechno reguluje stát, velmi důležitý krok,“ vysvětlil podnikatel.

Miliardová zakázka pro české firmy

Investice do sklárny dosáhne 80 milionů eur (2,2 miliardy korun). Většinu z této částky podle Štruncových plánů získají české firmy. Stroje má dodat Sklostroj Turnov, který zpracovává technologický projekt, a tavicí pece budou z teplického podniku Teplotechna – Prima. Generálním dodavatelem stavby by mohla být firma PSJ, s níž Štrunc nyní jedná.

Re-em-form se Sklostrojem spolupracuje řadu let
Společnost Jana Štrunce připravuje projekty pro investiční celky, zejména pivovary, sklárny nebo hotely. Vedle Vietnamu působí především v Rusku, Německu a v České republice. S firmami Sklostroj nebo PSJ, v nichž v souvislosti s úvěry České exportní banky na problematické projekty v Rusku nedávno zasahovala policie, Štrunc podle svých slov spolupracuje řadu let. Dehonestaci těchto firem proto odmítá. Podle něj patří mezi tahouny českého exportu, kteří mají za sebou desítky úspěšně dokončených akcí po celém světě.

„Projekt se těší podpoře vietnamského státu,“ řekl Štrunc, který se kvůli sklárně setkal s náměstkyní ministerstva průmyslu Ho Thi Kim Thoa. Ta už akci zařadila do plánu hanojské vlády, která bude financovat přivedení silnice, plynu a dalších sítí do nové průmyslové zóny Trieu Trach, stejně jako rozšíření blízkého přístavu. Ve sklárně najde práci přes pět stovek lidí.

Štrunc zdůraznil, že spolupráce se státem je důležitá pro americké banky, pro něž je spoluúčast vietnamské vlády podmínkou pro financování akce. S angažováním tuzemských státních institucí, tedy České exportní banky a pojišťovny EGAP, Štrunc nepočítá.

Výrobu by mohl závod odstartovat zhruba do tří let. „Pokud do konce letošního roku bude hotová silnice a stihnou se další přípravné práce, továrnu bychom mohli otevřít do konce roku 2016,“ doplnil Jan Štrunc, který chystá kompletní projekt závodu včetně zajištění odbytu.

Výběr projektů českých firem ve Vietnamu
Závod na těžbu a úpravu kaolínu v provinci Quang Binh
Jedná se o jednu z největších českých investic ve Vietnamu v celkové hodnotě 0,5 mld. Kč. Investiční licenci projekt získal již v roce 1998, avšak kvůli k problémům s financováním byla jeho realizace až do roku 2009 pozastavena. V roce 2009 převzala projekt firma B.G.M. holding. Investice byla uvedena do provozu v říjnu 2010.
Dodávky těžebních zařízení firmy ALTA, a.s. Vinacominu
Firma ALTA dlouhodobě spolupracuje s největším vietnamským státním těžařským podnikem Vinacomin. Prozatím v zemi zrealizovala tři velké dodávky, všechny do černouhelných dolů na severovýchodě Vietnamu. Zatím poslední zakázkou byla v roce 2010 dodávka systému posuvných důlních výztuží na šachtu Nam Mau. Alta připravuje další dodávky závěsného dopravního systému do dalších šachet.
Investice PPF do bankovních a pojišťovacích služeb
Skupina PPF investovala ve Vietnamu 25 mil. USD do bankovní společnosti specializující se na poskytování spotřebitelských úvěrů. V roce 2009 PPF získala všechny potřebné povolení a začala nabízet své služby v Ho Či Minovo Město. V roce 2010 otevřela druhou pobočku v Hanoji. K hlavním aktivitám firmy PPF Vietnam Finance Ltd. patří úvěrové financování nákupu motocyklů a dalších větších spotřebních předmětů. Firma má přes 2000 zaměstnanců.
Výroba pásových pil firmy Pilous ve spolupráci s vietnamským podnikem Hameco
Jedná se v podstatě o outsourcingový projekt, kdy česká firma poskytla výrobní technologii a know-how a vietnamská státní strojírenská firma Hameco své výrobní kapacity. Prakticky celá produkce firmy Pilous je z Vietnamu opět vyvážena. K hlavním exportním trhům patří jižní Amerika, Austrálie a EU.
Investice firmy HAN spol. s r.o. do výroby dekorativního skla v Haiphongu
Firma HAN obdržela investiční licenci v roce 2006 a téhož roku zahájila výrobu skleněných dekorativních předmětů (převážně vánočních ozdob) v průmyslové zóně v Haiphongu. Většinu své produkce firma Han vyváží na vyspělé trhy (převážně do USA). Celková výše investovaného kapitálu je 400 tis. USD.
Závod na výrobu broušeného skla Bohemia Crystal Hanoi
Český investor (Burson Properties/Sklárny Bohemia Jihlava) založil v roce 1996 společný podnik s Hanoi Glass Company na výrobu broušeného olovnatého křišťálu. Jedná se o investici ve výši 1,7 mil. USD. Z důvodu dlouhodobého špatného hospodaření podniku a posléze neřešitelných rozporů mezi vietnamským a českým managementem, jenž chtěl v zájmu ozdravení podniku odkoupit vietnamský podíl, bylo uvažováno o ukončení činnosti podniku. Situaci se však podařilo zkonsolidovat a podíl původního společníka Hanoi Glass Company převzala v říjnu 2006 státní firma Hanoi Trade Corporation (Hapro).
Závod na výrobu stavebního štěrku z lomového kamene firmy Sezako Přerov
Český investor Sezako Přerov založil v roce 2006 společný podnik s místním partnerem na výrobu stavebního štěrku různé zrnitosti z lomového kamene. Počáteční vklad firmy Sezako Přerov ve výši 2 mil. USD představuje 60 % majetku akciové společnosti.
Projekt cementárny Phu Son
Firma Inekon Group a.s. uzavřela smlouvu na výstavbu cementárny o kapacitě 1 mil. tun cementu ročně v provincii Ninh Binh s firmou Phu Son Cement JSC. Strojní zařízení vyrobí strojírny PSP Engineering Přerov, elektroniku a systémy řízení dodá společnost Vatech EZ - Siemens. Projekt financuje PPF s pojištěním EGAPu. Stavební práce zajišťuje vietnamská firma Lilama ve spolupráci s českou firmou PSG. V únoru 2011 byly zahájeny stavební práce.
Projekt průmyslové zóny a výrobních závodů firmy BTG
Firma BTG Energy zahájila v roce 2011 výstavbu průmyslového parku v provincii Hoa Binh nedaleko od Hanoje, kde plánuje vybudovat závod na výrobu tlakových kotlů pro tepelné elektrárny, dále pivovar o kapacitě 2 mil. hl, továrnu na výrobu solárních článků a na zpracování mléka. Povolení vybudovat průmyslovou zónu získali jako první zahraniční firma ve Vietnamu. Doposud mohly průmyslové zóny zakládat pouze vietnamské firmy.

Zdroj: Businessinfo.cz

Pavel Páral: Neobyčejné kouzlo podpory exportu