Česko nechce další unijní závazek pro obnovitelné zdroje

Solární elektrárna

Solární elektrárna Zdroj: ctk

Česká vláda se musí při jednáních v Evropské unii pokusit zmírnit dopady navržených energetických cílů na tuzemskou ekonomiku. Hlavně jde o záměr, aby do roku 2030 pokrývaly obnovitelné zdroje energie (OZE) v EU 27 procent spotřeby. Na Žofínském fóru věnovaném energetice to řekl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

„S hlavním cílem, tedy snížit emise oxidu uhličitého o 40 procent v porovnání s rokem 1990, problém nemáme,“ dodal.
Ideálním výsledkem unijních jednání by pro Česko bylo, aby se na ně nevztahoval žádný závazek navyšovat podíl obnovitelných zdrojů.

Z návrhu komise zatím vyplývá, že o národních příspěvcích k plnění cíle bude se zeměmi vyjednávat. Někteří zástupci energetických firem ale varují, že se Brusel může pokusit členské státy k rozvoji OZE donutit jinými právními nástroji.

Obecnější úkol pro českou vládu bude, aby při jednání o energetice prosadila návrat k funkčnímu trhu. „Pokud se to nepodaří, pak si musíme vyjednat soubor nástrojů, které nám umožní zajistit dlouhodobou bezpečnost dodávek energií,“ říká Mládkův náměstek pro energetiku Pavel Šolc.

Jízda začala
Šéfové dvanácti velkých evropských energetických skupin včetně ČEZ budou mít před březnovým zasedáním Evropské rady našlapaný cestovní program. Sejdou se s klíčovými politiky hlavních evropských zemí či šéfy Evropské rady a Evropské komise, aby se pokusili změnit navržené směřování evropské energetiky po roce 2030. První schůzku absolvovali za zavřenými dveřmi včera v Berlíně s kancléřkou Angelou Merkelovou.

Roman Blažíček: Obnovitelné zdroje nám berou polovinu zisku z keramiky