Český průmysl zrychlil svůj růst. Zahraniční obchod skončil se schodkem

Výrobní závod firmy KOMA Modular ve Vizovicích

Výrobní závod firmy KOMA Modular ve Vizovicích Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Výrobní závod firmy KOMA Modular ve Vizovicích
Rekonstrukce Průmyslového paláce v srpnu 2022.
3
Fotogalerie

Český průmysl v srpnu zrychlil meziroční růst na 7,2 procenta z červencových revidovaných 0,9 procenta. Růst ovlivnilo hlavně snížení produkce v loňském srpnu, uvedl Český statistický úřad (ČSÚ) na webu. V meziměsíčním srovnání byla průmyslová produkce vyšší o 0,8 procenta.

„Vyšší tempo růstu průmyslové produkce v srpnu bylo ovlivněno zejména nízkou srovnávací základnou ve výrobě motorových vozidel. Pokud bychom od tohoto vlivu odhlédli, průmyslová produkce by podobně jako v minulých měsících vzrostla meziročně pouze mírně,“ uvedl ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ Radek Matějka.

Výroba motorových vozidel se v srpnu meziročně zvýšila téměř o polovinu, zatímco před rokem se o více než čtvrtinu meziročně propadla.

Stavební výroba v Česku v srpnu zmírnila meziroční pokles na 0,4 procenta

Stavební výroba v Česku v srpnu zmírnila meziroční pokles na 0,4 procenta. V červenci byla nižší o 2,7 procenta, předtím více než rok rostla. V pozemním stavitelství, tedy stavbách budov, se v srpnu ve srovnání se stejným měsícem minulého roku produkce o 0,1 procenta zvýšila, naopak v inženýrském stavitelství, kam spadá budování cest nebo telekomunikačních a energetických sítí, o 1,4 procenta klesla. Meziměsíčně byla stavební produkce o 1,4 procenta vyšší.

„Stavební produkce v srpnu po pěti měsících meziměsíčně vzrostla o 1,4 procenta a růst se odehrával v obou segmentech. Meziročně se udržela na loňské, poměrně slušné úrovni a klesla pouze o 0,4 procenta. Růst stavební produkce dále tlumí vysoké ceny stavebních prací i materiálů,“ uvedl ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ Radek Matějka.

Video placeholde
Historie hotelu Thermal • Videohub

Zahraniční obchod je sedmý měsíc v deficitu, v srpnu měl schodek 28,2 miliardy korun

Zahraniční obchod České republiky se zbožím skončil v srpnu schodkem 28,2 miliardy korun, který byl meziročně o 400 milionů korun vyšší. Obchodní bilance zůstává v minusu sedmý měsíc v řadě. V srpnu měl ale vývoz zboží po více než roce meziročně rychlejší tempo růstu než dovoz.

Meziročně vzrostl export zboží z Česka o 27,9 procenta na 360,6 miliardy korun. Dovoz byl v srpnu vyšší o 25,5 procenta na 388,8 miliardy korun.

Saldo zahraničního obchodu se zbožím nepříznivě ovlivnil především meziročně větší deficit obchodu s ropou a zemním plynem o 15,9 miliardy korun. Naopak příznivý vliv měl zejména vyšší přebytek obchodu s motorovými vozidly a elektřinou.