Čína obnovila práce na stavbě největší jaderné elektrárny

Čína, jádro - ilustrační foto

Čína, jádro - ilustrační foto Zdroj: asean-cn.org

Čína obnovila práce na stavbě největší plánované jaderné elektrárny, jejíž budování zastavila po nehodě v japonské jaderné elektrárně Fukušima v roce 2011. Oznámila to o víkendu čínská tisková agentura Nová Čína.

Jaderná elektrárna Š'-tao Bay se nachází v provincii Šan-tung ve východní Číně. Podle Nové Číny byly práce na jaderné elektrárně obnoveny 21. prosince.

Peking, stejně jako mnoho vlád po celém světě, přerušil práce na jaderných projektech po japonském zemětřesení a cunami v březnu 2011, které způsobily jadernou katastrofu v elektrárně Fukušima. Nedávno však Čína zmírnila svůj postoj k jaderné energetice. Loni v říjnu pak představila revidované plány pro jaderný sektor a oznámila, že začne schvalovat nové reaktory, i když pomalejším tempem než před Fukušimou.

Očekává se, že Š'-tao Bay začne dodávat elektřinu do sítě do konce roku 2017. Kapacita má činit 6600 megawattů. Počáteční investice je plánovaná na tři miliardy jüanů (9,3 miliardy korun) a projekt má na starosti elektrárenská firma Huaneng Power International, napsala agentura Reuters.