Čína představila novou stíhačku, chce konkurovat americké F-35

Představení čínské stíhačky J-31

Představení čínské stíhačky J-31 Zdroj: profimedia.cz

Čína představila nejnovější stíhací letoun domácí výroby. Dvoumotorový stroj J-31 je kromě jiného vybaven technologií stealth, díky které je obtížně zjistitelný radarem. Stíhačka se veřejnosti představila na aerosalonu ve městě Ču-chaj na jihu země, kde je v těchto dnech na návštěvě prezident USA Barack Obama.

Letoun J-31 vyvinul přední čínský výrobce letadel Aviation Industry Corp of China (AVIC). Čína doufá, že stíhačka bude na exportních trzích konkurovat strojům americké výroby, především letounu F-35, který je za určitých podmínek taktéž neviditelný pro radar. Podle letošní zprávy amerického ministerstva obrany jsou oba letouny zhruba stejně velké.

Čína napjatě očekávaný stroj představila na výročním veletrhu letecké a vesmírné techniky v jihočínském Ču-chaj, kde Peking předvádí vojenské technologie. Na aerosalon přijeli i vysoce postavení představitelé vzdušných sil americké armády a mnoha spojenců Washingtonu.

Stroj absolvoval ukázkový let. Vystaven pak nebyl. Veřejnost si však mohla prohlédnout maketu.

Mluvčí AVIC se nechtěl vyjadřovat k tomu, zda už letoun získal nějaké zahraniční zákazníky. „Máme nařízení, abychom letadlo nijak nepropagovali,“ řekl. Čínský státní deník China Daily loni uvedl, že letadlo bude atraktivní především pro země, kterým USA odmítají dodávat své zbraně.

Maketa stíhačky J-31 na aerosalonu v Ču-chaj

Pro Čínu je J-31 druhým stíhacím letounem stealth, který vznikl na domácí půdě. Čína je přitom stále průbojnější ve Východočínském moři a v Jihočínském moři, kde má nevyřešené územní spory s několika dalšími asijskými zeměmi. Analytici tvrdí, že vývoj těchto letounů umožní Pekingu lépe rozvrhnout svou sílu.

Obama se v Číně účastnil dvoudenního summitu Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC). Ve středu by se měl sejít s čínským prezidentem.