Čínské firmy si chodí pro peníze do ciziny

Automobilka Geely

Automobilka Geely Zdroj: Profimedia.cz

Automobilka Geely a finanční dům Bank of Communications jsou nejnovějšími členy klubu čínských firem, které si chodí pro peníze do zahraničí. Je to pro ně jednodušší než vydávat dluhopisy doma.

Za necelá tři letošní čtvrtletí čínské firmy získaly na dluhopisovém trhu zvaném G3 (dluhopisy denominované v dolarech, eurech či japonských jenech) bezmála 67 miliard dolarů. Za celý loňský rok si přitom čínské firmy došly pro 59 miliard dolarů. Obliba G3 dluhopisů v Číně raketově roste v posledních pěti letech. Ještě v roce 2009 jich čínské společnosti vydaly jen za 2,4 miliardy dolarů.

Nyní mají dluhopisy čínských firem na asijském trhu G3 (s výjimkou Japonska) 43procentní podíl. Před pěti to bylo jen kolem tří procent, ukazují data společnosti Dealogic.

Čínské firmy jsou na zalých hraničních trzích, nejčastěji v Hongkongu, stále aktivnější a to z velké části díky tomu, že čínští regulátoři během uplynulety let zjednodušili podmínky a pro čínské firmy je nyní relativně snadné vydat dluhopisy v zahraničí a prostředky si převést do své domoviny.

Tahákem jsou i nízké úrokové sazby. „Ty na vyspělých trzích již dlouho leží na rekordních minimech a řada investorů se snaží alokovat své prostředky do Asie a především pak do Číny,“ řekl Bloombergu Kelvin Mackintosh z hongkongské společnosti Capital Partners.

Hladové banky
Ve velkém vydávají dluhopisy čínské banky. Jde o součást jejich plánu posílit své bilance před příchodem přísnější regulace, která se bude zavádět během následujících čtyř let. Britská banka Barclays odhaduje, že celkem budou čínské banky potřebovat získat přes 160 miliard dolarů dodatečného kapitálu.