Do žatecké zóny Triangle míří korejský výrobce pneumatik

Do zóny Triangle u Žatce má přijít nový investor. Ten by nabídl regionu s velkou nezaměstnaností tisíc pracovních míst. Navíc hodnota investice se má vyšplhat až na deset miliard korun.

Hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček (KSČM) uvedl, že nový investor zatím váhá mezi žateckou zónou Triangle a některou z průmyslových zón v Polsku. Konkrétní jméno firmy hejtman zatím zveřejnit nechtěl, podle dostupným informací ale jde o jihokorejského výrobce pneumatik Nexen. Ministerstvo průmyslu a obchodu to nemůže komentovat, dokud se investor nerozhodne, řekla mluvčí ministerstva Jana Dronská

Firma Nexen se údajně zajímala i o pozemky v Moravskoslezském kraji. V říjnu to prozradil ostravský primátor Petr Kajnar (ČSSD). Dnes to zopakoval i ústecký hejtman. „Firma jednala i na severní Moravě, v Maďarsku a na Slovensku,“ uvedl. Že by strategickým investorem mohl být výrobce pneumatik z Jižní Koreje, prozradil při návštěvě Moravskoslezského kraje také prezident Miloš Zeman. Podle Bubeníčka už jsou ale ve hře jen dvě místa - průmyslová zóna Triangle a Polsko. Jasno by mělo být 27. listopadu, na kdy hejtman svolal zasedání krajského zastupitelstva.

Pneumatiky pro vozy Hyudai a Kia

Pneumatiky Nexen jako originální komponenty využívají mimo jiné korejské automobilky Hyundai a Kia, které mají továrny v Česku a na Slovensku. Firma má továrnu v Jižní Koreji a nově v Číně.

Průmyslová zóna na ploše bývalého letiště mezi Mostem a Žatcem už stála Ústecký kraj více než 2,2 miliardy korun. Téměř 1,7 miliardy byla státní dotace, zbytek zaplatil kraj. Za dalších 154 milionů korun tam navíc buduje novou čistírnu odpadních vod. Nyní v ní sídlí společnosti působící většinou v automobilovém průmyslu, Hitachi, Gestamp Louny, Johnson Controls, zpracovatel pryže Hargo a výrobce turbín Solar Turbines. V areálu je také fotovoltaická elektrárna.

Na konci loňského roku odešel dosud největší zaměstnavatel, společnost Panasonic dávala práci 530 lidem. V jejím závodě ji nahradí výrobce autosedaček Gammer. V červenci začal v areálu svůj závod stavět výrobce kalených drátů firma Neturen, vzniknout tam má i velkokapacitní úložiště zkapalněného plynu. Zahájení stavby se plánuje za druhé čtvrtletí příštího roku, v roce 2014 chce případně začít stavět i výrobce pneumatik.