Dodavatel Národní energie vydává dluhopisy za půl miliardy. Jsou rizikové, zaznívá z trhu

Firmu Národní energie vlastní tři podnikatelé v čele s Miroslavem Kufou.

Firmu Národní energie vlastní tři podnikatelé v čele s Miroslavem Kufou. Zdroj: Profimedia

Investoři do dluhopisů by se měli mít na pozoru. Vysoká míra inflace spolu s nižším hospodářským výkonem a vyššími úrokovými mírami namíchala koktejl, který řada emitentů dluhopisů nemusí přežít.
Naposledy centrální banka na začátku března schválila dluhopis společnosti Národní energie. Firma v něm sama připouští vyšší riziko nesplacení.
3
Fotogalerie

Investoři do dluhopisů by se patrně měli mít na pozoru. Vysoká míra inflace spolu s nižším hospodářským výkonem a vyššími úrokovými mírami namíchaly koktejl, který řada emitentů dluhopisů nemusí přežít. Naposledy centrální banka na začátku března schválila rizikovější dluhopis společnosti Národní energie. Vyšší nebezpečí nesplacení v prospektu dluhopisu připouští sama společnost, na její byznysové plány přitom skepticky pohlížejí také energetičtí analytici.

Národní energii vlastní skupina tří podnikatelů v čele s Miroslavem Kufou. Firmu založili na konci roku 2020 a na jaře loňského roku upsali první dluhopisy za bezmála 24 milionů korun. Nyní chtějí na rozvoj podniku vybrat další peníze – podle schváleného prospektu až půl miliardy korun.

Firma je na trhu v zásadě neznámá. Dosud má pouze 850 odběrných míst, čímž se řadí k nejmenším, byť počet klientů postupně roste.

„Kromě současných zákazníků máme zhruba 1200 dalších, kteří čekají na připojení, a k tomu chceme do konce roku zasmlouvat ještě 3500 odběrných míst. Máme sepsané i dodávky pro malé a střední podniky,“ konstatuje jednatel a zároveň spolumajitel firmy Národní energie Petr Klimčík.

Proč stále rostou ceny energií?

Video placeholde
• Videohub

Optimistické plány mohou brzy vzít za své. Energetická krize, která naplno propukla loni na podzim, drtí i zaběhlé společnosti. Vysoké ceny na burze kvůli vyostřeným vztahům Západu s Ruskem navíc podle analytiků jen tak neklesnou. Dosud ukončily činnost nižší desítky dodavatelů, a tím to podle analytiků a hráčů z trhu ještě nekončí.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!